Proteste in 8 orase din Romania de Ziua Mondiala a Mediului

Proteste in 8 orase din Romania de Ziua Mondiala a Mediului
Proteste in 8 orase din Romania de Ziua Mondiala a Mediului

De Ziua Mondiala a Mediului, ecologistii din Romania vor protesta in opt orase din tara impotriva exploatarii gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana, impotriva microhidrocentralelor si a folosirii pesticidelor care omoara albinele, se arata intr-un comunicat al Coalitiei pentru Mediu, remis miercuri redactiei.

Peste 1.000 de oameni din toata tara vor iesi in strada, conform estimarilor celor trei organizatori- Coalitia pentru Mediu, Asociatia “Romania fara Ei” si Campania “Salvati Rosia Montana!”.

In raspuns la protestele anuntate, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca autoritatile sunt “deschise”, iar “Coalitia pentru Mediu stie la fel de bine ca si autoritatile de mediu ca, pentru faza de peste cinci ani, de exploatare, este nevoie de alte proceduri decat pentru explorare” (a gazelor de sist, n.red.).

Proteste in opt orase din Romania si in Bulgaria

Miercuri, vor fi campanii de informare si proteste in opt orase din tara: Bucuresti, Cluj, Iasi, Oradea, Radauti, Mangalia, Sibiu si Sighisoara. De asemenea, vor exista manifestatii de sprijin si in Bulgaria, la granita Vama Veche, si la Sofia. In total, sunt asteptati aproximativ 1.000 de manifestanti la evenimentul “Romania in strada, pentru viata si natura!”, a explicat, pentru Romania Libera, activistul George Epurescu, de la asociatia “Romania fara Ei”.

“Rosia Montana, gazele de sist, organismele modificate genetic, microhidrocentralele, pesticidele care omoara albinele, amenintarea Dunarii si Deltei, defrisarile masive ale padurilor, poluarea aerului sunt principalele directii de actiune si lupta ale societatii civile si ale cetatenilor. Cu toate acestea, vocea cetatenilor si a societatii civile razbate cu greutate in media datorita sirului nesfarsit de scandaluri politice. Agenda cetatenilor nu este agenda politicienilor”, se arata in comunicatul remis redactiei.

Citeste si Plumb: Explorarea gazelor de sist nu prezinta niciun risc in privinta protectiei mediului

Activistul George Epurescu a mai spus ca, prin actiunile de miercuri, ecologistii urmaresc “ca oamenii sa afle despre aceste lucruri, pentru ca exista o secretomanie si autoritatile se opun informarii. Dupa ce am reusit blocarea la Vaslui si Comisia Europeana se chinuie sa interzica folosirea pesticidelor care omoara albinele, Ministerul Agriculturii se opune”.

In Bucuresti, de la ora 16.00, la Universitate, se organizeaza o expozitie de mediu, unde oamenii vor fi informati asupra problemelor cu care se confrunta, in prezent, Romania. Ulterior, vor fi si proteste, a precizat, pentru Romania Libera, reprezentanta Coalitiei pentru Mediu, Elena Patrateanu.

In Bulgaria, sunt anuntate manifestatii impotriva exploatarii gazelor de sist in Dobrogea, la punctul de trecere a frontierei Durankulak-Vama Veche, informeaza Novinite.com, potrivit Mediafax. Bulgarii vor protesta incepand cu ora pranzului.

Programul actiunilor de informare si protestelor:

Bucuresti: Piata Universitatii Statui: orele 16.00 – 21.00 expozitie mediu, 18.00-20.00: miting

Cluj-Napoca (18.00): Piata Unirii (Tinerii Maniosi)

Mangalia (17.00) Casa de Cultura

Iasi (18.00) Parcul Copou (Organizator A.C.A.R)

Sibiu (17.00) Piata Mare

Oradea (18.00) Piata Unirii (Academia Civica)

Sighisoara (17.00) Piata Muzeului

Radauti: (18.00) Parcul Central

Timisoara, Alba Iulia: campanii de informare stradala

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente