Provocarile mediului: chestiunea resurselor de apa

apaIn fiecare zi ne confruntam cu probleme care vizeaza de cele mai multe ori aspectul social al vietii; cursul rapid al evenimentelor merge mana in mana cu schimbarile care au loc si la nivelul resurselor naturale.
Statele Unite au declarat perioada 2005-2015 „Deceniul International pentru Actiune- Apa pentru Viata”. Acest fapt nu este intamplator in conditiile in care resursele de apa de pe Glob se reduc in fiecare zi din ce in ce mai mult, iar necesitatile populatiei se accentueaza.
Chestiunile geografice, agricole, politice si economice influenteaza nivelul de accesibilitate la resursele de apa a populatiei Globului. Se aduce tot mai mult in discutie in mass-media situatia schimbarii climaterice in special problemele vizand resursele de apa..In multe culturi si religii, apa are o valoare simbolica prin puterile sale curative, calitatile mistice si virtutiile purificatoare. Pentru Est-Asiatici- chinezi, coreeni si japonezi, practicarea Feng-Shui-ului- vant si apa- accentueaza importanta apei in sanatate, fertilitate si bogatie. Dincolo de simbolismul spiritual, apa ramane sursa vietii. Cu toate acestea, resursele de apa care sunt necesare celor 1.6 milioane de specii sunt in pericol.
In ciuda incercarilor ecologistilor de a mentine o perspectiva geocentrica asupra chestiunii mediului, comunitatea mondiala a ramas in perceptiile si in politicile sale centrata pe chestiunea umana. Banca Mondiala estimeaza ca 40% din populatia lumii nu are suficient acces la resursele de apa, iar Organizatia Mondiala de Sanatate raporteaza ca 1.1 miliarde de oameni nu au acces la apa curata.
In primul rand, din punct de vedere geografic, exista o distributie inegala in ceea ce priveste nivelul de precipitatii la nivel global- ca de exemplu, Islanda are 2 milioane de litri de apa pe cap de locuitor in fiecare zi, pe cand in Kuweit, doar 30 de litri. In al doilea rand, domeniul agricol cuprinde aproape 70 % din nivelul de apa consumat de oameni. Tarile agrare folosesc mai multa apa fata de tarile industriale sau fata de cele orientate spre servicii. In India, spre exemplu, fermierii folosesc pompe si fantani pentru culturile lor. Cum populatia si productia agricola a crescut, numarul fantanilor a crescut de la 800 de mii in 1975, la 22 milioane in 2002. In al treilea rand , cresterea populatiei urbane la nivel global a dus la schimbari majore in ceea ce priveste cererea de apa. In tarile dezvoltate, mai mult de 75% dintre cetateni locuiesc la orase deoarece migratia catre metropole s-a accentuat in ultimii ani.
Din cauza inegalitatii sociale, resursele economice sunt cele care determina cine isi poate permite luxul de a folosi cantitatea de apa de care are nevoie.. Exista insa si foarte multe tari, asa cum este Singapore, care depind de importul de apa, astfel ca tensiunile politice si securitatea nationala duc toate la supravietuire. Statul a incercat mai multe metode privind sursele de apa- reciclarea apei, extinderea rezervorului, folosirea apei de ploaie, reducerea folosirii casnice a apei. In acest moment, aprovizionarea cu apa se face prin cateva surse: de la resursele locale, apa importata din Malaezia si apa desalinizata. Succesul din Singapore in ceea ce priveste managementul eficient al apei a fost recunoscut international. In ciuda acestor realizari in dezvoltarea unei modalitati proprii de utilizare a apei, Singapore inca importa apa prin importul de hrana. Tinand cont ca productia unei tone de grau necesita 1000 tone de apa, aceasta tara in mod indirect se bazeaza pe sursele de apa de dincolo de ocean, deoarece importul de hrana a devenit o parte a schimbului de apa international virtual.
Prin urmare, fiecare angajament individual conteaza pentru protejarea resurselor mediului, in special a celor de apa. Este necesara o evidentiere detaliata a problemelor cu care se confrunta o mare parte a populatiei Globului in ceea ce priveste cantitatea de apa de care dispune fiecare locuitor . Politicile statelor sunt obligate sa raspunda acestor nevoi prin implementarea unor metode de educare a populatiei si de solutionare pe termen lung ale acestor probleme.
Bibliografie: www.innovationmagazine.com- 3 November 2008

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *