PSD sustine interzicerea cianurii in minerit in Romania

  1
  476

  Bucuresti, 25 septembrie 2007 – Coalitia „Romania fara Cianuri” saluta decizia Partidului Social Democrat de a sprijini interzicerea cianurii in minerit in Romania. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a anuntat ieri ca „Partidul Social Democrat se opune proiectului Rosia Montana, iar parlamentarii sai vor sustine proiectul de lege privind interzicerea cianurilor in exploatarile miniere din Romania”. [2] Motivele care stau la baza luarii acestei decizii sunt de ordin social si de mediu, mediul fiind „o valoare inestimabila pentru o societate”, conform principiilor social-democrate.

  Astfel, PSD se alatura partidelor care sustin propunerea legislativa a Senatorilor Peter Eckstein Kovacs (UDMR) si Gheorghe Funar (PRM) de interzicere a cianurii in minerit in Romania. Saptamana trecuta, Partidul Liberal Democrat, prin vocea lui Cristian Boureanu, a anuntat ca Deputatii cu apartenenta liberal-democrata vor vota in favoarea acestei initiative atat in Comisia de industrii si servicii, sesizata pentru intocmirea raportului, cat si in plenul Camerei Deputatilor. [1] Din lista partidelor care sprijina in acest moment interzicerea cianurii in minerit in Romania fac parte: Partidul Social Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Romania Mare, Uniunea Democrata Maghiara din Romania si Partidul Conservator. De asemenea, in Parlament, pe lista sustinatorilor acestei propuneri se mai afla si numerosi Deputati independenti si din partea Minoritatilor.

  Singurul partid care nu si-a exprimat oficial pozitia pana acum este Partidul Democrat (PD). Coalitia „Romania fara Cianuri” a solicitat PD sa faca publica pozitia fata de interzicerea cianurii in minerit in Romania in mai multe randuri de la inceperea campaniei. De asemenea, si Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, in urma avizului negativ al Comisiei pentru administratie publica, a solicitat PD sa isi precizeze pozitia, dar ambele solicitari au ramas fara ecou pana in acest moment.

  „PSD s-a alaturat partidelor care pun interesele mediului si ale societatii mai presus de cele economice; este o decizie pe care o asteptam si pe care o salutam. Prin campania noastra am cerut partidelor din Romania sa dea dovada de responsabilitate si ne bucuram ca initiativa legislativa de interzicere a cianurii in minerit si-a gasit astfel de aliati. Ramane, totusi, sa vedem cat de mult inseamna declaratiile politice in momentul votului din Camera Deputatilor”, a declarat Ioana Ciuta, TERRA Mileniul III, membru al Coalitiei „Romania fara Cianuri”.

  Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, declara referitor la sprijinul partidelor si votul in plenul Camerei Deputatilor: „Odata cu votul din plenul Camerei Deputatilor, atunci cand voi solicita apel nominal, vom vedea foarte clar care grup parlamentar doreste o dezvoltare curata si sanatoasa a Romaniei si care sustine exploatarile nocive pentru populatie si mediu.”

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.