Pui contaminati in UE

Alegerea unui aliment depinde de informatiile pe care fiecare client le primeste din diferite surse: presa, reclame, prieteni, eticheta. Aceasta din urma reprezinta o poarta deschisa spre orientarea consumatorilor pentru o alimentatie sanatoasa.pui contaminati

Ce se intampla cand expertii EFSA (European Food Safety Authority) publica concluziile unui studiu efectuat in 2008 (deci, referitor la produse de mult consumate) care arata ca, in 561 de abatoare din 26 de state ale UE, carnea a fost contaminata cu Campylobacter si Salmonella in peste 75% din carcasele de pui pentru rotisat?

Campylobacter, bacterie Gram-negativa, microaerofila, psihrotrofa, care produce o toxiinfectie alimentara severa, are ca sursa diferiti agenti, dar specialistii EFSA au identificat ca sursa de infectie a carcaselor de pui lucratorii din respectivele abatoare.
Acelasi studiu a confirmat prezenta Salmonella pe 76% din carcasele de pui pentru rotisat.

Studiul a inclus atat pasari crescute in baterii, cat si pasari crescute in ferme, in stare de libertate. Astfel, in Spania, peste 88% din pasarile crescute in ferme in libertate prezentau contaminare serioasa cu Campylobacter, urmata de Polonia – cu 79%, Franta – cu 76% si Marea Britanie – cu 75%.

SALMONELLA
Prevalenta contaminarii cu Salmonella a variat intre 0% si 26%, fiind mentionata Ungaria ca avand o incidenta a contaminarii cu Salmonella de 85,6%. Studiul a ridicat o problema foarte acuta in ceea ce priveste riscul contactarii Campylobacteriozei umane, toxiinfectie cu rata mare de deces, mai ales la copii. Toxiinfectia alimentara de tip infectios cu tulpina de Campylobacter jejuni simuleaza apendicita cronica, produce crampe, diaree, varsaturi.

Masuri igienico-sanitare profilactice in prevenirea acestei toxiinfectii alimentare impun spalarea pe maini dupa atingerea carnii de pui, spalarea si dezinfectarea vaselor si a ustensilelor folosite la transarea/portionarea carcaselor, tratarea termica eficienta. Spalarea si dezinfectarea frigiderului cel putin o data pe saptamana, introducerea alimentelor scoase in ambalajul de transport (cartoane, cutii etc.), respectarea temperaturii frigiderului (0-2°C), acoperirea alimentelor crude sau tratate termic cu folii de plastic atunci cand sunt depozitate in frigider.

Sursa: Jurnalul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *