Putin pune Bulgaria pe traseul unui gazoduct gigant

0
304

South Stream va da o lovitura de gratie proiectului Nabuco. 1,4 milioane de euro pe an va incasa Bulgaria din tranzitul gazelor rusesti.

Putin pune Bulgaria pe traseul unui gazoduct gigant

Gazpromul a mai facut ieri un pas catre crearea unei dependente si mai mari a europenilor fata de resursele rusesti. Bulgaria a ajuns la un acord cu Rusia, a anuntat premierul bulgar Serghei Stanisev. Respectiv, statul vecin va fi inclus in proiectul gigant ce va fi construit de Gazprom pentru a alimenta cu gaze naturale rusesti Occidentul: gazoductul South Stream.

Proiectul este realizat de Gazprom in colaborare cu italienii de la ENI. Documentul care parafeaza intrarea Bulgariei pe harta energetica acceptata de Kremlin a fost semnat ieri, dupa intrevederea dintre liderul rus, Vladimir Putin si omologul sau bulgar, Gheorghi Parvanov. Proiectul este estimat la 10 miliarde de euro, va fi operational cel mai tarziu pana in 2013 si va transporta 30 de miliarde de metri cubi de gaze anual. (Declaratiile intervin insa la doar cateva ore dupa ce seful diplomatiei bulgare, Ivailo Kalfin, sustinea ca unda verde pentru acest proiect nu va fi data cu ocazia vizitei lui Vladimir Putin la Sofia.)

Decizia de a se alatura South Stream a fost luata la o reuniune a executivului bulgar desfasurata la primele ore ale zilei si a fost imediat confirmata si de prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev (cel mai posibil succesor al lui Putin), care este si presedinte al consiliului director Gazprom si care il insoteste pe Vladimir Putin la Sofia. In plus, cele doua parti s-au pus de acord si in ceea ce priveste constructia centralei nucleare de la Belene. „Tarul” de la Kremlin a plusat si a declarat ca Rusia este gata sa dea chiar 3,8 miliarde de euro pentru constructia centralei, daca este nevoie.

TRASEUL VIITORULUI GAZODUCT, INCA IN DEZBATERE

„Datorita acestui proiect, Bulgaria devine una dintre verigile-cheie in lantul energetic european”, a subliniat Putin la conferinta de presa. Intr-adevar, Bulgaria va incasa banii din tranzitul gazelor rusesti (1,4 miliarde de euro anual), Vladimir Putin declarandu-se de acord ca Sofia sa detina 50% din consortiul ce va gestiona ramura de gazoduct de pe teritoriul Bulgariei. Si, pentru a se pune la adapost de criticile europene, cei doi presedinti au declarat ca proiectele „sunt de mare importanta pentru UE” si mai ales ca mai multe state europene sunt implicate in proiecte. (Romania insa, cel mai probabil, va ramane din nou pe dinafara.)

Gazoductul ce va strabate Marea Neagra si va iesi pe teritoriul bulgar, poate lua de aici doua rute: fie prin Grecia pentru a ajunge in Italia, fie prin Romania si Austria spre Italia, potrivit RIA Novosti. „Statele europene s-au aflat in competitie pentru a oferi teren pentru constructia de facilitati pentru gazele rusesti. Asemenea proiecte cresc influenta politica si economica a tarii respective in Europa si mai ales aduc cresteri mari la buget”, a pus punctul pe „i” Vladimir Putin. Cert este ca si rusii acorda o importanta extrem de mare proiectului, iar odata cu implicarea Bulgariei, Italiei si Ungariei se da lovitura de gratie singurului proiect european in domeniu (cel sustinut si de Romania si care ar ocoli Rusia): Nabucco.

Lovitura de imagine a Bulgariei nu s-a oprit insa aici. Oficialii bulgari au anuntat cu mare pompa ca Rusia a fost de acord sa permita participarea companiilor bulgaresti de constructii la proiecte importante din Moscova si Soci. Cele doua state si-au rezolvat astfel si problema datoriilor (pe care le avea Rusia fata de Bulgaria), trecute de cei doi sefi de stat pe lista la „si altele”. O alta problema – cea a arhivelor bulgaresti luate de rusi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial va fi si ea rezolvata cat de curand, a promis Putin, potrivit Sofia Echo. Bulgaria nu are decat de trimis o cerere scrisa, ce va fi examinata „in cel mai binevoitor mod”, iar intre timp, cercetatorii bulgari vor avea acces oricand la arhivele rusesti, a mai spus liderul de la Kremlin.

Sursa: Gandul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.