Randunica arctica are cea mai mare perioada de migratie

0
1654

Randunica arctica poate zbura peste 80.000 de kilometri pe an, echivalentul a trei calatorii in jurul Lunii, batand astfel recordurile detinute de pasarile migratoare.randunica artica

Niste dispozitive minuscule ce au fost atasate la 11 pasari din aceasta rasa au aratat ca randunicile zboara mai mult decat era de asteptat atunci cand cand pleaca din Groenlanda sau Islanda in zone mai calde.

Randunicile arctice sunt recunoscute pentru faptul ca au cea mai mare perioada de migratie, ele zburand circa 70.900 kilometri pe an, reusind sa ajunga chiar si la 81.600 de kilometri. Durata de viata a acestor pasari este de 34 de ani, ceea ce inseamna ca intr-o viata parcurg aproximativ 2,4 milioane de kilometri, echivalentul a trei calatorii dus-intors pe Luna sau a 60 de calatorii in jurul Pamantului.

„Este o adevarat realizare pentru o pasare de numai 100 de grame”, a declarat Carsten Egevang, de la Greenland Institute of Natural Resources, care a condus studiul citat de Reuters.

Randunicile arctice cresc in regiunea Arctica, incepand din Islanda si pana in Alaska, si se hranesc cu crevete si pesti mici.

O alta surpriza a fost aceea ca pasarile obisnuiesc sa se odihneasca o luna de zile, in luna august, timp in care isi fac si provizii de mancare. La intoarcere, pasarile au o alta ruta, in forma de „S”, care cuprinde in general zone cu vant mai puternic pentru a permite salvarea energiei.

Un zbor intre regiunea Antarctica si Groenlanda dureaza circa 40 de zile, randunicile zburand in medie 520 de kilometri pe zi.

Sursa: Intact News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.