Peste un sfert dintre achizitiile publice din Romania realizate in perioada 2009-2010 au fost ecologice, sub media impusa la nivelul Uniunii Europene incepand inca din urma cu doi ani, releva Raportul ‘Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila’, prezentat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, de Asociatia Salvati Dunarea si Delta.
Astfel, conform documentului, din datele obtinute de la nivelul a 17 institutii si autoritati publice in perioada anilor 2009-2010, reiese faptul ca s-a folosit cel putin un criteriu APE /Achizitii Publice Ecologice, n.r./ in cazul a 26% din valoarea contractelor parafate de catre aceste institutii.
Realizatorii studiului sunt de parere ca pentru a ajunge la tinta de 50% APE impusa de Comisia Europeana, Romania trebuie sa aiba o crestere a acestui tip de achizitii de 10% pe an pana in 2016, inclusiv.
La nivelul Uniunii Europene, piata achizitiilor verzi insumeaza 880 miliarde de euro, insa tinta impusa inca din 2010, ca in fiecare tara 50% din totalul achizitiilor publice sa fie ecologice, nu a fost respectata de majoritatea statelor membre. Exceptie fac tari, precum Suedia, Danemarca, Belgia si Olanda, care au atins acest obiectiv, si chiar l-au depasit.
Potrivit Raportului ‘Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila’, numai prin adoptarea uneia dintre cele mai simple tipuri de achizitie publica ecologica, Guvernul Romaniei ar putea salva anual de la taiere cel putin 10.000 de arbori mari, conditia esentiala fiind ca toate ministerele sa achizitioneze si sa foloseasca numai hartie reciclata.
In plus, din calculele expertilor, 21 de milioane de euro ar putea fi economisiti daca toate proiectele POSDRU ar folosi pe toata perioada de programare numai hartie reciclata. De asemenea, aceleasi proiecte ar fi putut evita cheltuirea a aproximativ 2,7 milioane de euro si emisia a 109.820 tone de CO2 prin parcurgerea de modalitati mai verzi de transport, precum calatoriile cu trenul si alte mijloace de transport in comun.
Romania investeste in achizitiile publice aproape o cincime din PIB-ul tarii, fiind pe ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste atentia acordata achizitiilor ecologice, se precizeaza in raportul citat.
Asociatia Salvati Dunarea si Delta /ASDD/, membru initiator al Comunitatedirabila.ro, organizeaza, vineri, conferinta ‘Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila’, in cadrul careia lanseaza raportul cu acelasi titlu. ASDD, in parteneriat cu Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, si cu sprijinul Centrului de Politici Durabile Ecopolis au pus bazele primei comunitati de practica pentru dezvoltare durabila din Romania, Comunitatedurabila.ro.
La eveniment si-au confirmat prezenta reprezentanti ai Comisiei Europene-DG Environment, ai autoritatilor nationale relevante, precum si ai ONG-urilor de mediu din Romania.
Conferinta poarta marca ‘Eveniment responsabil’, ce ofera recunoastere publica evenimentelor care fac eforturi pentru a atinge performante in urmatoarele patru domenii: protectia mediului, dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica si buna guvernanta.
Evenimentul are loc in cadrul proiectului ‘Parteneriat pentru dezvoltare durabila’, cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 ‘Investeste in oameni!’