RAPORT ONU: Incalzirea climatica s-a agravat in 2012. Concentratiile gazelor cu efect de sera au atins niveluri record

RAPORT ONU: Incalzirea climatica s-a agravat in 2012. Concentratiile gazelor cu efect de sera au atins niveluri record
RAPORT ONU: Incalzirea climatica s-a agravat in 2012. Concentratiile gazelor cu efect de sera au atins niveluri record

Anul 2012 a fost marcat de o noua crestere a concentratiei de gaze cu efect de sera in atmosfera, aflate la originea incalzirii climatice, iar acest fenomen nu se va ameliora in 2013, potrivit expertilor Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), o agentie a ONU cu sediul la Geneva.

„Vestile nu sunt bune”, a declarat Michel Jarraud, secretarul general al OMM, prezentand in fata presei, miercuri, buletinul organizatiei pe anul 2012 privind gazele cu efecte de sera.

Cele trei principale gaze cu efect de sera aflate la originea incalzirii climatice au inregistrat noi recorduri de concentratie in atmosfera in 2012.

Potrivit ultimelor analize, concentratia de CO2, cel mai raspandit dintre gazele cu efect de sera, a crescut cu 0,56% in perioada cuprinsa intre 2011, precedentul an in care s-a inregistrat un record, si 2012.

Pentru metan, un alt gaz cu efect de sera studiat de OMM, cresterea este de 0,33%, in timp ce pentru protoxid de azot (N2O), aceasta este de 0,28%.

„Dat fiind faptul ca nu s-a luat nicio decizie pentru a opri aceasta tendinta in crestere, situatia nu poate decat sa se agraveze in 2013”, a afirmat Jarraud.

„Nu mai este o curba liniara. Cresterea se accelereaza”, a adaugat el.

In opinia sa, daca lumea va continua pe aceasta cale, „temperatura medie globala de la sfarsitul secolului ar putea fi mai mare cu 4,6 grade fata de cea constatata inainte de era industriala (in 1750) si, chiar mai mult, consecintele ar fi catastrofale in unele regiuni”.

CO2, sau dioxidul de carbon, este gazul cu efect de sera care contribuie cel mai mult la incalzirea climatica.

Concentratia sa in atmosfera a crescut cu 2,2 pmm (parti pe milion) in 2012, fata de 2,0 ppm in 2011.

Cresterea medie in cursul ultimilor zece ani este de 2,02 ppm, iar cifrele din 2012 arata o „accelerare a tendintei”.

CO2 provine din arderea combustibilor fosili sau defrisari

Este un gaz care „ramane in atmosfera timp de sute, chiar mii de ani”, releva OMM, care adauga ca „majoritatea aspectelor schimbarii climatice vor persista timp de secole chiar daca emisiile de CO2 vor inceta”.

OMM a semnalat, de asemenea, cresterea concentratiei de metan (CH4), incepand din 2007, in conditiile in care ea s-a stabilizat „la o valoare apropiata de zero”, in perioada 1996-2006.

OMM nu are explicatii pentru aceasta crestere, observata mai ales in Emisfera Nordica, la latitudinile medii si tropicale.

„Este dificil de spus daca aceasta evolutie este cauzata de factorii umani sau naturali”, a anuntat o experta a OMM.

Aproximativ 60% dintre emisiile de metan in atmosfera se datoreaza activitatii umane. Ele sunt provocate de cresterea bovinelor, cultivarea orezului, gropile de gunoi sau arderea biomasei.

In cele din urma, un al treilea gaz cu efect de sera aflat la originea incalzirii climatice este protoxidul de azot (N2O).

El se regaseste mai ales in ingrasaminte.

Pentru acest gaz, nivelul de crestere constatat in perioada 2011-2012, de 0,9 ppb (parti pe miliard), este mai mare, de asemenea, fata de media pe ultimii zece ani (0,8 ppb).

Buletinul OMM a fost publicat a doua zi dupa aparitia unui raport al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (PNUM), o agentie a ONU, potrivit caruia sansele de a limita incalzirea climatica la plus 2 grade Celsius in secolul XXI s-au diminuat sensibil.

O conferinta anuala a ONU consacrata climatului va avea loc saptamana viitoare, la Varsovia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *