Un raport prezentat luni de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” arata ca mediul marin ar avea nevoie de mai multe decenii pentru refacerea echilibrului natural din urma cu 50 de ani, asta daca poluarea ar fi stopata si resursele Marii Negre nu ar mai fi exploatate.
Calutii de mare sunt pe cale de disparitie „In ultimii 30 de ani, pe fondul alterarii continue a calitatii apelor costiere si a presiunii exercitate prin exploatare, resursele marine vii au cunoscut un declin dramatic care a condus, in unele cazuri, la epuizarea stocurilor de organisme exploatabile”, se precizeaza in raportul citat de NewsIn.
„Pe fondul diminuarii semnificative a stocurilor de peste si chiar a disparitiei anumitor specii, din anul 1990 cantitatea de peste prins in Marea Neagra se afla in scadere continua”, mai spune studiul INCDGA.
Ce mai contine raportul:
-La mijlocul anilor ’80 captura anuala depasea 15.000 tone de peste, in 2008 aceasta abia daca a atins 500 tone.
-In Marea Neagra se mai exploateaza doar 5 dintre cele 26 de specii de pesti cu valoare comerciala.
-Mai multe specii de sturioni sunt pe cale de disparitie, in aceeasi situatie aflandu-se si delfinul, rechinul sau calutul de mare.
-Foca, mai multe specii de creveti si de scoici, impreuna cu alte zeci de specii de plante si vietuitoare au disparut deja din Marea Neagra, numai in ultimii 30 de ani.
Sursa: Adevarul