Raport UE: 50% din fructe si legume contin pesticide

Dupa ce am aflat ca puii sunt plini cu hormoni, conservele de ton sunt contaminate cu toxina botulinica, iar unele condimente contin aflatoxina, un raport al UE provoaca ingrijorare: 49,5% din fructele, legumele si cerealele produse in spatiul european contin pesticide.
produse cu pesticide
Potrivit specialistilor, producatorii din Romania nu-si permit sa foloseasca pesticide, fiindca sunt prea costisitoare. Pietele de la noi sunt insa invadate de produse de import.

Un raport al Uniunii Europene arata ca jumatate din vegetale sunt contaminate cu substante toxice. Produsele romanesti sunt mai bune, dar prea putine, spun specialistii.

Aproape jumatate din fructele, legumele si cerealele produse in tarile din Uniunea Europeana (UE) sunt contaminate cu pesticide, acesta fiind cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata. Printre cele mai contaminate sunt strugurii, bananele, ardeii si merele, arata un raport UE.

Specialistii romani spun insa ca produsele romanesti sunt tratate mai putin si sunt mai sanatoase, insa piata de la noi este invadata de fructe si legume de import. Medicii atrag atentia ca pesticidele pot cauza grave probleme hormonale, dar si sterilitate, cancer sau malformatii la copii.

Bananele si merele, in topul contaminarii

„Prezenta pesticidelor a fost identificata in 49,5% dintre fructele, legumele si cerealele produse in UE in anul 2006. Per total, aproape 4,7% dintre fructele si legumele analizate contin pesticide in concentratii care depas esc limitele legale. Cerealele sunt din ce in ce mai contaminate: in anul 2006 nivelul este de 27,2%, in timp ce in 2005 nivelul era de 21%”, potrivit unui comunicat al Miscarii pentru Drepturile Generatiilor Viitoare, un ONG din Franta care prezinta in premiera un raport al UE, programat sa apara saptamana viitoare.

Specialistii nu sunt deloc surprinsi de concluziile raportului. „Pesticidele sunt folosite pentru a scapa de bolile si daunatorii fructelor si legumelor. Acestea arata mai bine, productia este mai mare. Pesticidele sunt insa liposolubile, sunt absorbite mai ales in coaja si devin foarte periculoase pentru consumatori”, explica directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Acesta spune ca cele mai contaminate produse sunt bananele, vinetele, strugurii, ardeii si merele, care se stropesc si de 15-20 de ori.

Determinarea reziduurilor nu se face sistematic in Romania, ci prin sondaj. „Cel mai mult se merge pe declaratia producatorului sau importatorului, deci formal”, mai spune el.

Prea saraci

Mihail Dumitru, directorul Institutului de Cercetari pentru Pedologie si Agrochimie, crede ca, daca in tarile dezvoltate ale UE nivelul de reziduuri poate fi gasit in 49% din legume si fructe, la noi procentul e de cel mult 5%.

„Suntem prea saraci ca sa folosim pesticide in structura si cantitatea utilizate de occidentali. Ei stropesc de 10-20 de ori, cat e nevoie pentru productia maxima, dar noi le tratam cand putem, cand e un atac al daunatorilor”, arata el. Potrivit lui Mihail Dumitru, in Romania ultimilor 20 de ani, cantitatea de pesticide a scazut continuu. De aici si productia redusa la nivel national si faptul ca legumele si fructele noastre arata mai pipernicite. „In tarile UE, combaterea bolilor si daunatorilor este mai intensiva. In Belgia, la meri fac si cate 17 tratamente. Nu va ganditi ca merele acelea care sunt foarte frumoase si n-au nicio pata se pot face fara tratamente”, confirma Marcel Costache, directorul Institutului de Cercetari pentru Legumicultura si Floricultura. In opinia sa, cel mai greu de controlat sunt micii producatori, care, chiar daca achizitioneaza pesticide garantate, aplica tratamentele „dupa ureche”.

„Niciun produs vegetal romanesc nu a fost depistat pana in prezent cu un continut de pesticide mai mare decat nivelul legal admis de UE, sustine Elena Leaota, sefa Directiei fitosanitare din Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Ea spune ca fructele si legumele de provenienta autohtona contin mai putine pesticide decat cele din statele vechi membre UE, datorita cantitatilor mai mici de substante chimice utilizate de fermierii romani la unitatea de suprafata cultivata.

EFECTE

Sterilitate, cancer si malformatii

Un nivel prea ridicat al pesticidelor in alimente cauzeaza probleme hormonale, sterilitate, dar si malformatii, diverse forme de cancer si probleme cu ficatul. „Din cauza schimbarilor hormonale, barbatii pot fi mai efeminati, iar fertilitatea barbatilor si cea a femeilor au de suferit. Grav este ca, pe langa estrogen, se stimuleaza si celulele grase, ceea ce duce la aparitia supraponderabilitatii si a obezitatii”, afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. In plus, pesticidele pot fi mutagene (apar mutatii in genom, prima faza spre cancerizare) si teratogene (induc malformatii la fat si boli de metabolism, cum ar fi diverse forme de intoleranta). Cancerele care au o componenta hormonala, precum cel de col uterin, prostata sau de san, sunt favorizate de un consum prea mare de pesticide, acestea fiind toxice si pentru ficat. Pentru a va proteja de toate aceste posibile efecte, cea mai buna solutie ar fi sa incercati sa faceti o selectie. „Cumparati alimente autentic ecologice, care au garantii ce sunt trecute pe ambalaj. Acestea trebuie sa aiba doua stampile: una este -AE- si alta a organismului care certifica ca produsul este ecologic (Agrocerf 15, spre exemplu)”, mai recomanda profesorul Gheorghe Mencinicopschi. De regula, produsele ecologice sunt mai scumpe cu 10-15 la suta fata de cele conventionale, insa uneori nu exista diferenta de pret.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *