Rara Avis va continua recensamantul berzelor

Rara Avis va continua recensamantul berzelor
Rara Avis va continua recensamantul berzelor

Prima barza inelata pe teritoriul de azi al tarii noastre a fost in Haghig, in anul 1906

Asociatia Ornitologica Rara Avis va continua proiectul de numarare a cuiburilor de berze, initiat cu ceva timp in urma. In cadrul proiectului, pentru care a depus si o cerere de finantare la Consiliul Judetean Covasna – alaturi de alte initiative pe care le doreste pornite, Asociatia si-a propus sa contabilizeze toate cuiburile din judet si, pe baza acestor date, sa estimeze numarul berzelor care se intorc aici anual. Presedintele Asociatiei, Kelemen László, ne-a declarat ca pentru acest an au mai multe planuri, iar cele mai importante sunt initierea demersurilor pentru Adapostul Ornitologic si finalizarea recensamantului cuiburilor de berze. In paralel insa, membrii Asociatiei incearca sa stabileasca si un numar al randunicilor care revin anual in judet, desi au constatat ca in ultima perioada acesta a scazut, in vreme ce a crescut numarul liliecilor.

Revenind la berze, Kelemen a aratat ca ultimele date legate de acestea erau vechi de 15-20 de ani si deloc sigure. Astfel, specialistii Asociatiei au numarat si cercetat cuiburile din trei zone – Sfantu Gheorghe, Baraolt si Targu Secuiesc, urmand ca in perioada urmatoare sa se faca acelasi lucru pentru Covasna si Intorsura Buzaului. Din primele date, cei de la Rara Avis sustin ca am putea vorbi despre aproximativ 250 de cuiburi la care berzele se intorc an de an.

„Am lucrat mult nu doar cu metode specifice ci inclusiv mergand pe teren si discutand cu oamenii. Asa am descoperit, de exemplu, ca prima barza inelata pe teritoriul de azi al tarii noastre a fost in Haghig, in anul 1906. Toate datele legate de berze si randunici vor fi atent stocate in baza noastra de date, astfel incat sa poata fi disponibile oricand. In plus, vom folosi aceste date si in intalnirile pe care le avem anual cu copiii din gradinite si scoli, cei care tot timpul sunt curiosi de detalii privind pasarile – ne-am gandit ca e corect sa le oferim date corecte”, a explicat Kelemen.

Potrivit acestuia, primele berze sunt asteptate sa ajunga in acest an dupa mijlocul lunii martie in judetul nostru, astfel ca atunci se va continua supravegherea berzelor si numararea lor si a cuiburilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente