Suna ciudat, dar sunt multe moduri de a folosi painea mai veche de o zi, care s-a intarit. Cand eram copil, mama gasea diferite cai de a refolosi painea
intarita. Femeie cu frica lui Dumnezeu, obisnuia sa spuna ca este un pacat sa arunci mancarea, asa ca se gandea tot timpul cum sa valorifice ramasitele de paine. Iata ce facea, si inca face, intrucat si acum, ca s-a mutat la curte, nu se indura sa arunce painea la porci:
– faramita painea si punea firimiturile intr-un borcan impreuna cu diverse condimente; mancarea condimentata cu ele capata un gust delicios, dar si consistenta;
– taia painea bucati micute si le prajea cu putin unt- ieseau niste crutoane nemaipomenite;
– si-acum imi aduc aminte cu cata pofta mancam dimineata friganele, pe care le facea din felii de paine date prin ou si lapte, pe care apoi le prajea in ulei de floarea soarelui;
– Kuki, catelusa noastra pe care o tineam in apartament, era innebunita dupa painea inmuiata in lapte pe care i-o servea mama seara;
– french toastul niciodata nu ni-l facea cu paine proaspata;
– in desele ei plimbari prin parc, obisnuia sa-si ia o punga cu firimituri si sa hraneasca porumbeii si ratele de pe lac;
– de multe ori „reinvia” painea stropind-o cu putina apa dupa care o baga la cuptor timp de 10 minute. Nici nu va imaginati cat de pufoasa era si ce bine mirosea!