Cainii au o inteligenta similara cu cea a unor copii in varsta de doi ani, conform unor studii de specialitate intreprinse in SUA Si Canada. Pot sa inteleaga pana la 250 de cuvinte si gesturi, pot sa faca calcule elementare si inclusiv pot numara pana la cinci, spun unele testele, menite initial sa demonstreze felul in care evolueaza limbajul si aritmetica de baza la copii.
„Un caine obisnuit este aproape la fel de inteligent ca un copil de doi ani”, sustine Dr. Stanley Coren, de la Universitatea British Columbia, din Vancouver, Canada, expert in inteligenta canina si autor al mai multor carti de profil.
Coren este de parere ca inteligenta cainilor s-a dezvoltat mult de-a lungul secolelor, fiind puternic stimulata de prezenta omului. „Daca privim lupii salbatici, acestia nu se comporta la fel de bine ca si cainii domestici. Cand un om indica un loc, lupul se va uita fix la deget, in timp ce cainele domestic se va uita la locul indicat de catre deget”, afirma expertul. Intru totul de acord cu aceasta idee este si ecologistul Marc Bekoff, de la Universitatea din Colorado, care considera ca, datorita vietii traite permanent pe langa om, „animalele domestice sunt incredibil de destepte si emotive”.
Conform cercetarilor, inteligenta cainilor a fost clasificata ca fiind de trei tipuri: instinctiva (o inteligenta mostenita prin gene), adaptiva (o inteligenta invatata prin adaptarea la mediu) si inteligenta „munca si supunere” (o inteligenta stimulata, echivalenta cu invatarea prin mersul la scoala de catre copii). De asemenea, inteligenta unui caine depaseste cu mult pe cea a altor animalele, precum maimutele si papagalii, mai ales in ceea ce priveste intelegerea limbajului. Potrivit unui alt studiu, de aceasta data de la Universitatea din Essex, cainii nu sunt singurele animale foarte inteligente: caii, confirma acest studiu, sunt si ei capabili sa numere.
Studiul realizat de Coren si echipa sa a mai scos in evidenta faptul ca, in medie, un caine obisnuit poate sa invete pana la 165 de cuvinte si gesturi, iar cei mai inteligenti dintre cainii studiati, in procentaj de 20%, pot retine pana la 250 de cuvinte, asa cum poate sa o faca si un copil de doi ani. „Pot, de asemenea, sa inteleaga mai mult de 150 de cuvinte si sa pacaleasca atat alti caini, cat si oamenii, pentru a le da ceva bun”, mai afirma doctorul in domeniu .
Nu in utimul rand, „ca si copiii mici, cainii sunt capabili sa numere si sa rezolve probleme complexe”, subliniaza Coren, in urma unor teste care au aratat ca acestia pot numara pana la cinci, pot face calcule operationale simple si pot detecta erorile de genul: 1+1=3. „Bineinteles, nu vom putea sta de vorba cu un caine, ca in cazul unui copil de doi ani, dar cainii demonstreaza ca sunt capabili sa inteleaga cuvintele si gesturile noastre”, considera doctorul canadian.
Un caine din rasa Border Collie, pe nume Rico, care a participat la aceste teste, a retinut 200 cuvinte vorbite si a fost capabil sa recunoasca numele obiectelor care i s-au cerut, reusind sa le aduca si sa le indeparteze apoi fara echivoc. Tot Rico a uimit cercetatorii prin usurinta si rapiditatea cu care a reusit sa invete denumirile unor obiecte noi pentru el.
In urma altor testari, care au avut la baza investigarea gradului de supunere al anumitor rase, cercetatorii au creat si un top al celor mai inteligente, dar si mai putin inteligente rase de caini.
Astfel, rasele Border Collie si Golden Retriever, alaturi de Poodle, Ciobanesc German, Labrador Retriever, Rottweiler, au reiesit ca a fi cele mai inteligente, explicatia fiind aceea ca acestea ca au fost crescute ca sa inteleaga si sa urmeze comenzi. In schimb rasele Ogar Afgan si Terrier au fost considerate printre cele mai putin inteligente, alaturi de Bulldog, Chow Chow, Pekinese, Terrier, justificarea fiind aceea ca acestea au fost folosite doar pentru a vana si a prada.
Insa, inteligenta nu este singura asemanare gasita de experti, intre un copil de doi ani si un caine. Caninii au si ei sentimente de frica, furie, bucurie si dezgust, sunt capabili sa viseze, asa cum o arata miscarile din timpul somnului, si pot induce in eroare, in mod intentionat, oamenii si alte animale. „Scanteile lor uimitoare de inteligenta si creativitate ne reamintesc faptul ca nu sunt Einstein, dar sunt oricum cu mult mai asemanatori oamenilor decat ne putem inchipui”, sustine expertul canadian.
Surse: http://health.yahoo.com/news, http://news.scotsman.com, www.telegraph.co.uk, www.examiner.com, www.nbcwashington.com