Reprezentantii companiei Smithfield Ferme au participat zilele acestea la recoltarea culturii de porumb realizata cu seminte Pioneer pe un lot fertilizat cu ingrasaminte organice provenit de la fermele Smithfield.
Colaborarea dintre Smithfield Ferme, care a efectuat fertilizarea organica (concentratie ingrasamant – 60 mc/ha) si Pioneer care a pus la dispozitie hibrizii de porumb, a constat in infiintarea unui camp experimental de porumb cu o suprafata de 9 ha, pus la dispozitie de un fermier independent.
Rezultatele au fost edificatoare, pe intreg lotul demonstrativ obtinandu-se productii record, care s-au situat, in functie de tipul hibrizilor semanati, intre 10,8 tone/ha si 13 tone/ha.
„Prin aceasta recoltare publica a campului experimental am dorit sa le aratam fermierilor interesati rezultatele obtinute in functie de tehnologia folosita, de hibrizii semanati si bineinteles de fertilizantul organic aplicat. Rezultatele au fost pe masura asteptarilor. Prin comparatie, acelasi tip de hibrid semi timpuriu folosit in parcele nefertilizate organic a dat o recolta de aproximativ 7 tone/ha, pe cand in campul experimental luat in studiu si fertilizat organic cu ingrasaminte provenite de la Smithfield Ferme, acesta a generat productii intre 10,8-11,5 tone/ha”, declara Ovidiu Timbota – Director Agricol, Smithfield Ferme.
Experimentul face parte din programul Smithfield Ferme de promovare a agriculturii realizate cu ajutorul fertilizatorilor organici, derulat in parteneriat cu compania Pioneer Hi-Bred Seeds – subsidiara din Romania si sub supravegherea Oficiului de Studii Pedologice si Agrochimice din Timisoara (OSPA), al treilea partener in acest proiect, cu care Smithfield Ferme colaboreaza deja de 3 ani. La acest eveniment au fost invitati fermierii (producatorii agricoli) din judetul Timis, Primaria orasului Jimbolia, OSPA Timisoara, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului si dealeri de produse agricole.
„Aceste ingrasaminte organice sunt mai ieftine decat cele chimice au insa un aport nutritional superior pentru sol, nu polueaza solul si apa freatica, fiind folosite cu succes de catre cultivatorii de cereale in toata Europa”, a declarat Bogdan Mihail, Director General Smithfield Ferme.
„Utilizarea acestor ingrasaminte organice a dat rezultate foarte bune”, a declarat Miki Babuscov, Director Regional la Pioneer.
Smithfield Ferme fertilizeaza anual peste 20,000 de hectare cu ingrasamant organic, aplicat prin tehnici moderne de injectare si sacrificare, dupa planuri si analize care determina pentru fiecare parcela de teren in parte cantitatea optima de ingrasamant necesara culturii. Aceste planuri si analize sunt autorizate si emise de Oficiul pentru Studii Pedologice si Agrochimice, organ tehnic de specialitate al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Pe langa aportul in nutrientii organici, ingrasamintele organice imbunatatesc structura solului si cresc capacitatea de retentie a apei si a nutrientilor. Microorganismele din sol descompun materialele organice intr-o forma solubila anorganica, asigurand astfel o eliberare a nutrientilor pe termen mai lung. Materialele organice reziduale care provin de la animale sunt o solutie benefica pentru cresterea plantelor pentru ca sunt o sursa bogata de elemente nutritive pentru culturi si, in acelasi timp, de protectie a solului impotriva degradarii.