Reduceri ilegale din banii de timbru verde

Operatiunea de colectare a deseurilor electrice si electronice nu mai are succes din cauza campaniilor de buy-back

Asociatia Romana de Reciclare (RoRec) este suspectata ca a folosit banii obtinuti de pe urma timbrului verde pentru a subventiona produsele la raft. Consiliul Concurentei spune ca este posibila o intelegere intre membrii Asociatiei Romane de Reciclare si retailerii implicati in unele campanii de buy-back.

In luna septembrie, Consiliul Concurentei a initiat o investigatie privind comercializarea de echipamente electrice si electronice si gestionarea deseurilor acestora. Investigatia se refera la posibile intelegeri anticoncurentiale atat intre companii producatoare de electronice si electrocasnice, cat si intre organizatiile colective ce activeaza pe piata gestionarii de deseuri de acest tip.

In acelasi timp, investigatia urmareste posibila intelegere intre membrii sau parteneri ai Asociatiei Romane de Reciclare (RoRec) si retailerii implicati in unele campanii de marketing buy-back desfasurate de acestia.

Bani din timbru, numai pentru unii

Producatorii de astfel de echipamente sunt obligati, prin lege, sa organizeze colectarea, valorificarea si reciclarea deseurilor fie individual, utilizand propriile resurse, fie transferand aceste responsabilitati, pe baza de contract, catre un operator economic legal. In Romania exista mai multi astfel de operatori, printre care Ecotic, Recolamp, Environ sau RoRec. Membrii Ecotic sustin ca intelegerea a fost simpla. „Producatorul a oferit, sa zicem, un discount de 5%, retailerul a contribuit si el cu cinci procente, iar RoRec a participat cu alte 5%”, sustine Valentin Negoita, presedintele Ecotic.

El spune ca nimeni n-ar fi avut nimic impotriva faptului ca producatorul si retailerul ar fi operat reduceri de pret. Problema intervine atunci cand RoRec a participat la aceste „negocieri”. Asta pentru ca, timbrul verde este achitat de catre orice persoana, juridica sau fizica, in momentul in care cumpara un produs elctronic, fie ca este vorba de calculator, telefon, masina de spalat sau frigider. „Cu alte cuvinte, unii cumparatori au „sponsorizat” produsele achizitionate de alti clienti”, este de parere Valentin Negoita, presedintele Ecotic. Contactati de „Adevarul”, membrii RoRec nu au infirmat, dar nici nu au confirmat faptul ca au incalcat legea, ci s-au rezumat la a preciza ca „programele si proiectele in curs se deruleaza cu respectarea angajamentelor asumate”.

Amenda, mica in raport cu profitul

„Chiar si asa, in cel mai rau caz vor primi o amenda de 10% din cifra de afaceri, foarte putin comparativ cu profitul inregistrat de de pe urma campaniilor de buy-back”, sustine Valentin Negoita. In luna august, trei asociatii colective au solicitat interzicerea campaniilor de buy-back din magazinele de electrocasnice, prin care cumparatorii primesc un voucher de discount la cumpararea unui aparat nou, in cazul in care predau un aparat electric sau electronic uzat. „Descurajarea crearii punctelor de colectare permanente, imposibilitatea stoparii acestor campanii precum si deturnarea de fonduri sunt doar cateva aspecte negative ale acestor campanii”, sustine Valentin Negoita. Un alt argument a fost faptul ca producatorii, cat si organizatiile colective care finanteaza aceste campanii din „timbrul verde” obtin avantaje comerciale necuvenite. Presedintele Ecotic mai spune ca aceste campanii de buy-back au avut si un alt efect. Romanii nu se mai debaraseaza asa de usor de vechiturile de prin casa.

Durata de utilizare a echipamentelor electrice si electronice in gospodariile romanesti este dubla fata de tarile dezvoltate. Desi in casele multora exista deseuri cu care practic nu mai au ce face, grija pentru reciclarea corecta „paleste” in fata altor greutati, determinate de contextul economic actual.

Pentru acest an, Ecotic estimeaza ca procentul de crestere a cantitatii de deseuri colectate va fi de doua cifre. In 2009 s-a inregistrat o crestere cu 15% fata de 2008, la 10.505 tone. Aceasta cantitate a reprezentat aproximativ 30% din totalul de deseuri colectate in intreaga tara anul trecut si a constituit 31% din totalul de echipamente electrice si electronice vandute de membrii Ecotic in anul 2008.

Suntem codasi la deseuri

In tarile nordice se colecteaza intre 8 si 15 kilograme de deseuri electrice pe cap de locuitor. In majoritatea tarilor din Europa se depasesc 4 kg/cap de locuitor de deseuri colectate. In Marea Britanie, Italia sau Romania, cu greu se reuseste strangerea a 4 kilograme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *