Factura la energia electrica ar putea creste, in 2013, cu 12 euro pentru fiecare Megawatt/ora, autoritatile punand aceasta scumpire pe seama energiei alternative, cand, de fapt, regenerabilele n-ar duce decat la un tarif mai scump cu numai 2 euro/MWh, restul fiind subventie ascunsa in beneficiul unitatilor termo, ‘pe care le platim sa nu functioneze’, noteaza pe propria pagina de Internet, expertul in energie Jean Costantinescu, fondator si fost director general al Transelectrica si al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei /ANRE/.
‘(…)oficialii nostri au inceput sa alimenteze si sa incurajeze o ingrijorare publica privind impactul noilor surse asupra pretului energiei electrice. Autoritatile fie nu stiu sa determine acest impact, neintelegand mecanismul pietei la 12 ani de la crearea acesteia, fie doresc sa puna scumpirile ce vin din ineficienta altor producatori pe seama energiei alternative. Asadar, potrivit unor calcule ale ANRE, in anul curent energia regenerabila ne-ar creste factura cu 12 euro/MWh (53 de Lei/MWh). In perioada 2015-2017, scumpirea ar fi de 25-30 de euro/MWh, cu un maxim de 30 de euro/MWh in 2015’, potrivit lui Constantinescu.
Expertul in energie mentioneaza faptul ca, dupa anul 2015, ‘se asteapta o reducere datorita ieftinirii certificatelor verzi in piata’, iar in acest an nu ar fi vorba in realitate de o scumpire a energiei de numai 2 euro/MWh
‘In realitate, cresterea de pret angro este cu mult mai mica, de cel mult un euro/MWh dupa estimarile noastre grosiere (…) Aceasta deoarece energia alternativa scoate din piata unitatile termo scumpe, iar pretul de inchidere al energiei se stabileste la mai putin de 40 euro/MWh. Asadar, la consumator, regenerabilele ar putea fi responsabile de o scumpire de 2 euro/MWh, restul de 10 euro/MWh colectat de la consumator fiind subventie ascunsa de autoritati in beneficiul unitatilor termo, pe care le platim sa nu functioneze’, explica Jean Constantinescu.
Conform estimarilor, pana la sfarsitul acestui an, capacitatile de generare a energiei eoliene vor insuma o putere instalata de 3.000 MW, de peste doua ori mai mare decat a Centralei de la Cernavoda. In timp ce baza nuclearelectrica produce 17% din energia electrica a Romaniei, procentajul energiei verzi in productia nationala nu va depasi 8% in 2013, sustine expertul in energie.
Sursele de energie alternative sunt resurse regenerabile, altele decat facilitatile hidro cu capacitati mai mari de 10 MW. In prim plan se afla energia vantului.