Condimente care te feresc de boli

Condimentele si ierburile aromatice aduc un plus de savoare preparatelor culinare. In plus, ele au proprietati terapeutice deosebite si combat afectiuni cu care ne confruntam frecvent.ierburi aromatice

Dafinul combate raguseala

Infectiile respiratorii, starile febrile, raguseala si infectiile buco-faringiene pot fi tratate cu supa de pasare care contine frunze de dafin (doua frunze la o portie). De asemenea, uleiul de dafin, folosit in salate, in pilaf sau in tocanite are efecte calmante in boala reumatica. Dafinul poate fi folosit ca prim ajutor impotriva intoxicatiilor, chiar si in starile de ebrietate. In astfel de situatii, se oparesc 20 de frunze de dafin si se lasa la macerat timp de
20 de minute. Ceaiul obtinut ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

Coriandrul stimuleaza digestia

Folosit la prepararea mancarii, coriandrul stimuleaza digestia si secretia biliara. De asemenea, boabele de coriandru sunt un remediu pentru crampele abdominale, date de acumularea de gaze, si pentru anorexie.

Semintele acestui condiment sunt binevenite in preparatele de cartofi sau de varza, la pregatirea sosului pentru marinarea carnii de miel, de porc ori de vita. Poti da un gust deosebit fripturii de pui sau pestelui adaugand boabe pisate de coriandru.

Scortisoara regleaza nivelul glicemiei

Persoanele care sufera de diabet pot folosi scortisoara in salate de fructe in locul zaharului (zilnic, cate o lingurita rasa la o portie). Dupa sase saptamani, mirodenia regleaza nivelul zaharului din sange.

Scortisoara este un excelent remediu care creste toleranta la frig. Frigurosii trebuie sa urmeze o terapie cu pudra de scortisoara (o lingurita de pudra intr-o ceasca de infuzie de busuioc sau intr-o cana de vin fiert) timp de 10 zile.

Sughitul si spasmele digestive le poti combate cu ajutorul unei lingurite de pudra de scortisoara infuzata intr-un pahar cu apa fierbinte, timp de trei minute. Licoarea se bea cu inghitituri mici.

Ienibaharul are proprietati digestive

-Ienibaharul stimuleaza digestia si favorizeaza secretia bilei.
-Se adauga in preparatele traditionale romanesti – carnati, mititei, tocanite de legume, fripturi la gratar si in muraturi .
-Nu are efecte secundare.

Nucsoara are efect sedativ

Specialistii recomanda folosirea nucsoarei in cantitati mici, altfel condimentul are efecte toxice. Uleiul (se adauga in ceai sau in supa, cate 5-6 picaturi de doua ori pe zi) combate insomniile si indigestiile, ajuta la eliminarea viermilor intestinali si la combaterea halenei. Pudra se adauga in aluaturile dulci, la prepararea pastelor si budincilor cu branza. O poti folosi de asemenea, ca aroma pentru preparate cu varza sau pentru tocanite de legume.

Specialist
Livia Nena biolog nutritionist

Printre cele mai cunoscute si des intalnite condimente si plante aromatice sunt: busuiocul, tarhonul, patrunjelul, leusteanul, oregano, ghimbirul, rozmarinul, salvia, scortisoara, ceapa, usturoiul, ardeiul iute, piperul rosu, alb si negru. Toate aceste plante au si proprietati curative. De pilda: patrunjelul este o sursa de vitamina C, betacaroten si de acid folic.

Acesta poate fi un adjuvant eficient in bolile de inima, reumatism si in caz de imunitate scazuta. Salvia imbunatateste memoria si contine o gama larga de antioxidanti. Este eficienta in tratarea artritei reumatice, astmului bronsic si aterosclerozei. Ghimbirul este un digestiv foarte eficient: stimuleaza circulatia sangelui, prin relaxarea vaselor sanguine. Ardeiul iute reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor. Acesta contine un antiinflamator specific, ce ajuta la indepartarea durerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *