Vineri, 15 mai, a fost lansata, la Bucuresti, campania de avertizare, informare si constientizare pentru implementarea in Romania a Regulamentului REACH al Uniunii Europene, prin care sunt inregistrate, evaluate si autorizate substantele chimice, act legislativ care inlocuieste circa 40 de reglementari europene existente in domeniu, principalul obiectiv fiind acela de asigurare a unui nivel ridicat de protectie a sanatatii umane si a mediului in tarile UE.
U.E. a acordat Romaniei o finantare de 700.000 de euro pentru implementarea regulamentului REACH, a declarat seful proiectului Iksan van der Putte, care a precizat ca tara noastra „are nevoie de finantari pentru industria chimica, deoarece firmele nu sunt inca informate in ceea ce priveste legislatia europeana pentru acest sector”.
Incepand cu 2008, Regulamentul REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals), impune fabricantilor si importatorilor sa identifice riscurile asociate si potentiale ale substantelor chimice, sa evalueze masurile de luat pentru a inlatura orice dauna pentru sanatate si mediu.
Ion Costea, consilier superior in ANPM, a afirmat ca „este un proces care ofera o protectie avansata a sanatatii umane si a mediului, desfasurat pe parcursul a patru etape: substantele sunt inregistrate, evaluate, restrictionate, daca este cazul, si autorizate. Pana in prezent au fost preinregistrate 480 de companii si 10.200 de pozitii de substante. Ca si evolutie in implementarea Regulamentului REACH, Romania se afla la nivelul celorlalte state din U.E. situate in vecinatatea noastra”.
Romania a desemnat Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) ca Autoritate Competena de Implementare REACH, Garda Nationala de Mediu (GNM) ca Autoritate Competenta de Control REACH si Ministerul Mediului (MM) ca Autoritate Competenta de Coordonare REACH.
„Garda Nationala de Mediu a preluat activitatea de control in ianuarie 2008, avand la nivel national cate un comisar pentru controlul substantelor chimice in fiecare judet, a declarat Ion Joldea, comisar superior in GNM. Etapa de preinregistrare a companiilor si substantelor chimice s-a completat la data de 1 decembrie 2008, urmand ca a doua etapa sa se finalizeze anul viitor, reglementarile REACH implementandu-se la nivel national in mod unitar cu cele europene”.
Principalele obiective ale politicii comunitare in domeniul mediului se refera la conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului, protejarea sanatatii omului si utilizarea prudenta si rationala a resurselor naturale. Politica de mediu se bazeaza pe principiile actiunii de prevenire care ar trebui desfasurate, al deteriorarii mediului care ar trebui remediat si al poluatorului care trebuie sa plateasca.
Prin Regulamentul REACH responsabilitatea gestionarii riscurilor in utilizarea substantelor chimice este transferata de la autoritatile administratiei publice la industrie., asigurandu-se, totodata, libera circulatie a substantelor, competitivitatea si inovatia.
„Eticheta produsului este primul document cu care consumatorul vine in contact si de pe care afla informatii referitoare la clasificare, gradul si semnele de pericol, date despre furnizor si, eventual, un telefon de urgenta. Astfel, reglementarile REACH sunt cu atat mai importante cu cat se refera la toate produsele care contin agenti chimici (de exemplu, jucarii, textile, mase plastice, lacuri, vopsele etc) cu care intram in contact permanent, zi de zi”, a precizat Ion Joldea.
La nivel european se estimeaza ca se vor incadra in Regulamentul REACH circa 65.000 de companii cu profil chimic iar 50.000 de substante vor fi sub incidenta acestui act legislativ.