Reporter: Remus Cernea, ai intrat in Parlament in calitate de candidat PSD. Cum se impaca asta cu optiunile tale verzi?
Remus Cernea: Trebuie sa fac o precizare importanta: in campanie am spus ca sunt „candidatul verde” din cadrul USL Constanta; platforma USL nu a fost neaparat platforma mea; mi-am mentinut linia verde; am avut propriile afise de campanie.
Rep.: Si cum rezisti azi, cand USL-ul ataca la baioneta fix principiile tale verzi?
R.C.: Sunt singurul parlamentar care a plecat la propria-i initiativa din USL. Am plecat din doua motive: Ca vreau sa sustin Rosia Montana si sa apar Romania de companiile care vor sa exploateze gaze prin metoda fracturarii. Din luna aprilie, cand au aparut mesaje clare dinspre Guvern in favoarea Rosia Montana Gold Corporation si Chevron (pentru gazele de sist), am decis sa plec si sa fiu un politician de opozitie. Vreau sa fac politica in acord cu valorile mele.
Rep.: Incerc sa inteleg mecanismul prin care politicienii care ajung in pozitii de control politic al tarii, dupa ce au avut pozitii principial OK – ma refer la dezvoltarea durabila cu care proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este incompatibil din fasa – trec fara sa clipeasca in tabara sustinatrilor RMGC. Ai o expolicatie?
R.C.: Sunt forte foarte mari cele care preseaza – am simtit asta la foarte multi politicieni decidenti, nu la toti, deci – am vazut aceasta lipsa de dorinta de a se lupta impotriva RMGC.
Rep.: A luat si Ponta spaga?
R.C.: Nu pot sa afirm asta, nu am nici o proba in acest sens.
Rep.: Bine-bine, dar Victor Ponta, cand inca nu devenise premier, il acuza pe presedintele Basescu ca a acceptat spaga de la RMGC ca sa faca un lobby deschis companiei.
R.C.: Ei bine, eu nu vreau sa cad in aceasta paradigma a politicienilor care se acuza reciproc fara sa aduca probe consistente care sa le sustina cuvintele.
…Insa ceea ce este evident este ca Guvernul Ponta pregateste o lege monstruoasa – o lege dedicata proiectului RMGC; este vorba despre suspendarea statului de drept; aceasta lege confirma faptul ca proiectul RMGC nu putea fi demarat conform legislatiei actuale si atunci se vine cu o lege care, practic, suspenda toate legile care ar fi impiedicat proiectul.
Foarte grava mi se pare si incalcarea articolului 44 din Constitutie – dreptul la proprietate; apoi, Guvernul transforma instutiile sale in executanti ai RMGC; Ministerul Mediului, Ministerul Culturii – toata lumea e la ordinele RMGC, trebuie sa dea avizele solicitate de companie fara sa aiba dreptul pentru o alta optiune – si asta in baza unei legi!? Este o situatie foarte grava. Convingerea mea este ca acest proiect de lege a fost redactat de insisi juristii firmei RMGC – nici un reprezentant al Guvernului autohton n-ar fi folosit in textul legii referiri la o alta moneda decat cea europeana; or, proiectul de lege nu recunoaste decat dolarii americani. Eu am propus in Parlament legea pentru interzicerea mineritului pe baza de cianuri – e depusa la Senat si sunt 40 de deputati si senatori care au semnat-o; sunt parlamentari de la toate grupurile politice, ceea ce-mi da speranta ca vor exista voci rationale indiferent de partide; m-am inspirat din legea Funar – Eckstein-Kovács si din rezolutia Parlamentului European din 5 mai 2010 privind interzicerea mineritului pe baza de cianuri in Europa.
remus cernea si trupa altar kmkzRep.: Ai fost la FanFest? Acolo ai ajuns sa adopti o biserica?
R.C.: Da, am prins concertele Luna Amara si Celelalte Cuvinte, prezentarile lui Gotiu si am legat o poveste emotionanta cu preotul unitarian; e un personaj fabulos – ne-a povestit cum RMGC a facut presiuni si trei biserici s-au inchis in Rosia; el nu a plecat si nici nu a acceptat bani de restaurare de la RMGC; acum zece ani a facut o slujba ecumenica: s-a citit o declaratie a bisericilor maghiare din Ardeal impotriva Proiectului Rosia Montana; ei bine, cei de la RMGC au facut un cordon in jurul bisericii; cat priveste adoptarea bisericii, da, am reusit sa vad cu ochii mei cum se cheltuiesc banii pe care i-am donat pentru restaurarea ei! Si m-am si intalnit cu baietii de la Altar!
(Mircea Toma)