Republica Moldova: Braconajul de elita, interzis prin lege

Republica Moldova: Braconajul de elita, interzis prin lege
Republica Moldova: Braconajul de elita, interzis prin lege

Partidele de vanatoare pentru elita, precum a fost cel din Padurea Domneasca, in urma caruia a fost impuscat un om, vor fi interzise prin lege. Cel putin asta prevede o initiativa legislativa votata, astazi, in prima lectura de Parlament. Proiectul de lege stabileste clar ca vanatoarea este interzisa in toate ariile naturale protejate de stat, fiind permisa doar vanatoarea de selectie in cadrul careia vor fi impuscate animalele bolnave. De aceasta selectie se va ocupa, insa, nu orice vanator, ci doar angajatii unitatilor silvice.

Initiativa, care stabileste regulile unei vanatori de selectie, a starnit reactii diferite din partea deputatilor. Unii s-au indignat, altii au facut glume deocheate.

Dupa doua ore de dezbateri, proiectul de lege a fost votat in prima lectura de majoritatea deputatilor prezenti la sedinta. Proiectul vine sa completeze legislatia in vigoare dupa ce pe 23 decembrie 2012, in rezervatia naturala Padurea Domneasca a fost organizata o vanatoare ilegala de mistreti la care au participat peste 30 de oameni de afaceri, judecatori si procurori, inclusiv fostul procuror general Valeriu Zubco. Partida ilegala s-a sfarsit tragic pentru omul de afaceri, Sorin Paciu, impuscat din imprudenta. Incidentul a fost tainuit de autoritati pana pe 6 ianuarie, cand a fost dezvaluit de catre presedintele Miscarii Populare Antimafie, Sergiu Mocanu. Aparenta incercare de a ascunde crima a dus la demiterea fostului procuror general, Valeriu Zubco, decizie votata unanim de Legislativ. O comisie parlamentara de ancheta a cercetat cazul si a constatat ca omorul a fost tainuit, vanatoarea a fost ilegala, iar participantii au admis un sir de nereguli. Desi a trecut mai bine de un an, nimeni nu a fost pedepsit pentru moartea lui Sorin Paciu, iar singurul invinuit este fostul vicepresedinte al Curtii de Apel Chisinau, Gheorghe Cretu. Cu patru capete de acuzare, inclusiv vanatul ilegal, s-au ales fostul sef al Agentiei Moldsilva si doi angajati ai Rezervatiei Naturale „Padurea Domneasca”.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente