Asta se va intampla, potrivit declaratiilor facute de catre primarul Resitei, Mihai Stepanescu.
Dorinta administratiei resitene, de a folosi energie verde, s-ar putea concretiza in sfarsit insa nu pentru a genera caldura. „Avem avansate discutii pentru realizarea unui parc fotovoltaic, dezvaluie Mihai Stepanescu, primarul Resitei. Imediat dupa luna ianuarie, vom primi cea de-a doua vizita a unei echipe care doreste la modul foarte serios sa realizeze un parc fotovoltaic. Am oferit cateva locatii in acest sens, atat in drumul Tarnovei, cat si in Dealul Ciorii, respectiv Kilometrul 7. Daca tot s-au investit bani, s-au aruncat niste bani intr-un obiectiv relativ departe de Resita, sau relativ izolat, nu stiu, n-am stiut ce utilitate sa-i dam. Activitate productiva destul de greu, pentru ca pe langa accesibilitate, pe langa curent, mai este nevoie si de retele de apa, de canalizare, de gaz si de celelalte, telefonie, internet. Nu este simplu! Si atunci, analizand foarte serios problema, am considerat ca este bine sa ii dam o utilitate. Iar firma care a venit la noi, nu vreau sa avansez nimic, n-am semnat inca niciun contract, au venit multe firme, dar ultima cred ca ne-a impresionat pe noi toti care am fost prezenti la acea intalnire, spunea ca s-ar preta Kilometrul 7. Bine ar fi sa facem ceva din acel teoretic Everest al Resitei. Dupa situatiile de lucrari, ar trebui sa fie cat un Everest“.
Potrivit administratiei de pe Barzava, din discutiile purtate cu investitorii privati, parcul fotovoltaic care ar urma sa fie realizat va avea o putere instalata de 5 MW. Deloc neglijabil, am putea spune, tinand cont ca pana la finele anului trecut, cea mai mare astfel de amenajare, de la Isaccea, din Tulcea, avea o capacitate de 8,75 MW, puterea cumulata a tuturor parcurilor fotovoltaice din Romania lui 2012 fiind de 13,1 MW. Pentru acest inceput de an, a fost deja programata deschiderea unui nou parc, cu o putere instalata de 12 MW, in Mehedinti, acesta fiind cel mai mare din tara la ora actuala.
In privinta implementarii proiectului, primarul Mihai Stepanescu a precizat: „Pe noi ne-ar interesa o colaborare si o aplicare a Legii parteneriatului public-privat, act normativ care n-a avut norme de aplicare. La sfarsitul anului au aparut si normele, si cred ca acum lucrurile s-au mai simplificat. Sa vedem in ce masura putem vorbi de asociere, de realizarea unui parteneriat public-privat sau de scoaterea la licitatie cu un scop anume a respectivei suprafete de teren. Totodata, dorim sa realizam studii de fezabilitate in continuare, in functie de prevederile bugetare si in functie de alocarile existente. In conformitate cu legile initiate si aparute in 2007 mai ales, atunci s-au cheltuit sumele majore, noi am putut sa beneficiem doar de niste sume mult mai mici pentru perioada 2007-2013. Orice apare, orice posibilitate de a atrage bani guvernamentali sau europeni, noi suntem foarte atenti si dorim sa atragem acei bani pentru comunitatea noastra”