„Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile” este un proiect adresat responsabililor, personalului salariat si voluntarilor activi in ONG-urile romanesti. Conferinta de lansare a avut loc vineri 3 decembrie 2010 si a strans peste 120 de reprezentanti ai sectorului non-profit. Derulat in urmatorii trei de ani, proiectul va oferi un set de beneficii directe unui numar de peste 500 de organizatii neguvernamentale.
Proiectul este implementat de catre Asociatia REPER21 impreuna cu Agentia ANPCDEFP si Asociatia CRIES si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Scopul sau este sa ofere asistenta ONG-urilor romanesti pentru adoptarea principiilor dezvoltarii durabile – echilibrul mediului, echitate sociala si eficacitate economica – in cadrul propriilor activitati si proiecte.
Premisa proiectului este ca responsabilitatea sociala si de mediu poate aduce beneficii importante sectorului non-profit. O strategie coerenta de responsabilizare ar dinamiza ONG-urile romanesti, imbunatatindu-le imaginea in fata cetatenilor, facilitandu-le accesul la finantari si conducandu-le la identificarea unor bune practici si la realizarea unor proiecte cu valoare de exemplu pentru mediul de afaceri si actorii publici.
Organizatiile participante la proiect vor fi implicate intr-un proces de invatare comuna, vor investiga si analiza intreaga paleta de efecte sociale, de mediu si economice generate de activitatile pe care le desfasoara, vor experimenta un set de instrumente concrete de responsabilizare ce le vor permite aplicarea principiilor dezvoltarii durabile in organizatiile lor.
Principale instrumentele dezvoltate de proiect in urmatorii trei ani sunt:
– o platforma online interactiva si colaborativa, Societal.ro, ce va oferi functionalitati de retea sociala si resurse documentare, pentru facilitarea schimbului de idei, invatarii comune si parteneriatelor destinate promovarii dezvoltarii durabile;
– un ghid de responsabilizare, „Calatorie spre centrul Proiectului”, care va propune ONG-urilor un set de solutii si recomandari practice tinand cont in egala masura de aspectele de guvernanta, sociale si de mediu, pentru o abordare integrata a demersului de responsabilizare;
– 16 proiecte-pilot ale organizatiilor neguvernamentale, in cadrul carora vor fi puse in practica si experimentate recomandarile si solutiile propuse de ghid;
– o retea de 80 de promotori, care vor participa la o serie de sesiuni de formare si vor difuza la nivel national demersul de responsabilizare si instrumentele dezvoltate prin proiect.
In cadrul conferintei de deschidere a proiectului a fost prezentata si lansata platforma Societal.ro, care isi doreste sa devina, in urmatorii trei ani, principala comunitate online a organizatiilor non-profit din Romania interesate de adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu.
Ca prima resursa a platformei, 35 de reprezentanti de ONG prezenti la conferinta au oferit interviuri video cu referire la misiunile, obiectivele, grupurile tinta si racordarea la principiile dezvoltarii durabile ale proiectelor lor, incheiate, in derulare si viitoare.
„Cunoastem multe organizatii neguvernamentale a caror contributie este indispensabila pentru dezvoltarea si echilibrul societatii. E adevarat, aceasta contributie este „non-profit”, adica nu este remunerata prin tranzactiile pietei. Insa ea nu este nici macar evaluata si contabilizata corespunzator!
Instrumentele contabile folosite in prezent au fost concepute pentru a asigura buna functionare a pietei si nu „masoara” decat valoarea produselor si serviciilor vandute/cumparate. De exemplu, nivelul de activitate al unui ONG care lucreaza pe baza de voluntariat si donatii nu se regaseste in „cifra de afaceri”. Deci lipsa unor instrumente specifice sectorului non-profit explica de ce activitatile ONG-urilor sunt inca insuficient intelese, evaluate si gestionate.
Prin proiectul Societal ne propunem sa dezvoltam un set de instrumente care sa permita ONG-urilor sa isi masoare, extinda si eficientizeze contributia la dezvoltarea durabila. Numeroase organizatii si-au insusit deja valorile dezvoltarii durabile: eficacitatea economica, echitatea sociala si echilibrul mediului. Acum au nevoie de instrumente!” (Bogdan Gioara, manager de proiect si presedinte al Asociatiei REPER21).
Detalii suplimentare:
[email protected]
www.reper21.org
www.societal.ro
Proiectul „Competente si instrumente pentru adoptarea responsabilitatii sociale si de mediu in cadrul organizatiilor societatii civile” este organizat de Asociatia REPER21 in parteneriat cu ANPCDEFP si Asociatia CRIES si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritara 3: Actionam impreuna, Domeniul major de interventie 3.3: Dezvoltarea parteneriatelor si incurajarea initiativelor pentru partenerii sociali si societatea civila.
Pentru mai multe despre Programul Operational Sectorial Dezoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, vizitati site-ul www.fseromania.ro