acornhousebarangle.jpgIn tarile din vestul Europei si peste Ocean, in Statele Unite, restaurantele cu alimente bio in meniu fac parte deja din peisajul coti-dian. In Romania nu avem inca nici un astfel de local.

Restaurante “de fite” sau fast-food-uri care ofera clientilor fructe si legume proaspete si alte alimente biologice, in loc de hamburger cu cartofi prajiti, puteti gasi prin mai toate marile capitale europene. Dar si in orasele mai importante din Vest sau chiar in mici localitati de provincie. Si in Statele Unite, situatia este aceeasi: tot mai multe restaurante au si alimente bio sau chiar meniuri exclusiv organice. De altfel, spre sfarsitul lunii ianuarie, la New York s-a deschis primul restaurant 100% “verde”, Gusto Grilled Organics. Acest restaurant nu numai ca serveste numai mancare organica inspirata din bucataria latina, dar este si eco-friendly. Majoritatea materialelor folosite sunt biodegra-dabile in 90 de zile, mobila a fost realizata din lemn reciclat, foloseste becuri ecologice si chiar energie eoliana. Gusto este certificat “verde” de Asociatia Restaurantelor Verzi din Boston si a trebuit sa indepli-neasca 22 de pasi verzi pentru a obtine recunoasterea.

LA NOI. In Romania, din pacate, nu exista inca nici un restaurant ecologic. Au fost exprimate ca-teva intentii in acest sens, insa deo-cam-data nu s-a materializat inca nici una. Dar cum iti poti face un restaurant eco? Potrivit Ameliei Rachita, reprezentantul organismului de inspectie si certificare eco Ceres Certification, nu exista reglementari specifice pentru certificarea restaurantelor care servesc produse bio. Insa, daca se doreste recunoas-te–rea eco, “restaurantele pot fi incluse, eventual, in categoria -procesatorilor-, pentru ca se ocupa de prepa-ra-rea alimentelor, si pot obtine certificare”, a declarat Amelia Ra-chita. Pentru a fi eco, un restaurant trebuie sa detina copiile tuturor certificatelor ecologice ale produselor pe care urmeaza sa le comercializeze ca atare sau sa le foloseasca la prepa-rarea altor alimente. Toate ingredientele folosite la gatit trebuie sa fie ecologice sau, acolo unde nu se poate, sa fie inlo-cuite doar cu produselor admise conform standardelor de productie ecologica. Alimentele organice nu trebuie sa intre in contact cu cele conven-tionale.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here