Marile puteri au inceput lupta pentru resursele naturale din Marea Egee

Resursele de energie primar? scad, dar urc? puternic Marea Neagr?
Marile puteri au inceput lupta pentru resursele naturale din Marea Egee
Marile puteri au inceput lupta pentru resursele naturale din Marea Egee

Jocurile diplomatice in desfasurare in zona extinsa a Mediteranei de Est necesita mentinerea unor echilibre delicate, iar posibilitatea in crestere ca spatiul maritim al Egeei sa gazduiasca rezerve importante de gaz natural si petrol a deschis pofta multora, printre care si cunoscutelor „mari” puteri, SUA, Germania, Franta, dar si Rusia, ceea ce face ca atmosfera sa fie incarcata.

In plus, in luna iunie holdingul care administreaza importantul zacamant de la Shah Deniz din Azerbaidjan va trebui sa anunte ce conducta va transporta pe pietele europene gazul azer, fapt care tine in stare de alerta atat echipa TAP, care strabate teritoriul grec, cat si pe cea a lui Nabucco West care exclude complet Grecia din proiectarea hartii energetice a Europei de sud-est.

La conferinta „Athens Energy Forum”, desfasurata la Atena la inceputul saptamanii, s-a vazut inca o data clar, prin interventia diplomatului american Mathew Bryza, ca SUA nu doresc in niciun caz sa vada vreo societatea ruseasca implicata pe piata elena a energiei. De asemenea, dupa cum s-a vazut, lobby-ul filoturcesc, ale carui interese sunt reprezentate de Bryza, ca sef al companiei cu capital turcesc Turcas Petrol, filiala a Socar, companie de hidrocarburi din Azerbaidjan, nu doreste sa vada Grecia participand la „Coridorul Sudic”.

In acelasi timp, potrivit unor surse diplomatice, daca nu va obtine companiile elene de furnizare si distributie de gaz DEPA si, respectiv, DESFA, Rusia este dispusa sa abandoneze Grecia, retragandu-si investitiile din tara si anuland investitiile viitoare. Partea rusa nu pare a se multumi doar cu obtinerea companiei feroviare TRAINOSE, pe care o revendica de asemenea, deoarece prioritatea o constituie intrarea pe piata elena a energiei.

Grecia va trebui sa aleaga – si asta repede – in cursul urmatoarelor doua luni cu care parte va „juca” pentru ca de acest lucru va depinde si participarea ei la „Coridorul Sudic” deoarece daca deschide usa pentru Gazprom ar putea sa piarda conducta TAP, iar daca i-o va inchide ar putea ramane in joc.

Oficial, desigur atat Uniunea Europeana, cat si SUA, dar si Azerbaidjan mentin distante egale fata de cele doua propuneri si declara ca invingator va iesi conducta care va indeplini criteriile obiective ce au fost puse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *