”Prin intermermediul retelei de dezvoltare rurala se vor transmite fermierilor noutatile privind finantarile europene disponibile, cele in materie de legislatie de mediu, precum si informatiile legate de modalitatie de promovare la nivel local”, a afirmat Cornelia Mihai, director general al Directiei Dezvoltare Rurala din cadrul Ministerului Agriculturii.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a lansat astazi proiectul „Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala”, program prin care vor fi alocate, timp de aproape patru ani, circa 108 milioane de lei, in vederea stimularii dezvoltarii zonelor rurale din Romania. In primul an, proiectul dispune de un buget de aproximativ 24 milioane de lei.
Proiectul ”Infiintarea si Sprijinirea Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala” este initiat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, finantat de Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei si implementat de compania spaniola Innovacion y Desarrollo Local, SL-IDEL.
Functionarea Retelei Nationale de Dezvoltare (RNDR) este o norma europeana asumata de statul roman si, in acelasi timp, reprezinta o oportunitate pentru stimularea dezvoltarii zonelor rurale din Romania. Reteaua romaneasca se alatura astfel celorlalte retele nationale din Uniunea Europeana si beneficiaza de informatiile si experienta dintr-un spatiu vast si performant.
Implementarea proiectului este facuta prin intermediul Unitatii de Sprijin a Retelei Nationale de Dezvoltare Rurala (USR). Unitatea de Sprijin are un sediu national in Bucuresti si opt birouri regionale – in Braila, Craiova, Iasi, Targoviste, Targu Mures, Timisoara, Zalau si in Bucuresti.
Timp de aproape patru ani, principalul scop al USR va fi sprijinirea RNDR si, implicit, facilitarea indeplinirii obiectivelor Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR).
USR va acorda membrilor RNDR asistenta, oferindu-le acestora informatii referitoare la masurile PNDR, date de ordin tehnic, sugestii si directii de actiune, instruire si promovarea bunelor practici.
In acelasi timp, USR va incuraja cooperarea intre membrii retelei si va asigura comunicarea si colaborarea la nivel national si transnational, facilitand accesul la informatii, atat in Reteaua Europeana de Dezvoltare Rurala, cat si in alte retele internationale similare.
USR va initia diferite tipuri de activitati pe tematica dezvoltarii rurale, cum ar fi conferinte nationale, conferinte tematice si seminarii ad-hoc, servicii de instruire pentru membrii retelei, precum si realizarea de publicatii despre dezvoltarea rurala.
Printeaza Transforma in PDF