La Tauteu, firma de prospectiuni gazo-petroliere a fost scoasa cu forta de pe terenuri de catre localnici.
Firma care face prospectiuni seismice pentru rusii de la NIS Petrol – Gazprom a fost scoasa de pe pamanturile comunei Tauteu cu forta, de catre sateni. Sambata trecuta, mai multi localnici au observat cum pe terenul composesoratului din satul Bogei, firma maghiara Acoustic Geophysical Services (AGS) intindea cabluri, asa cum s-au trezit localnicii si din alte parti ale Romaniei, anul trecut.
„Masinile mari iesisera pe pasune. Copiii spuneau ca aveau cabluri. Erau «tancuri» din acelea, mari. Au facut manevre, vroiau sa le aseze. Intamplarea era ca se aflau oameni in zona si i-au scos afara, cu pietre”, ne relateaza localnicul Ioan Demian. Acesta spune ca dupa acea intamplare, masinile nu au mai iesit pe teren, fiind gazduite de consilierul local PDL din comuna, Viorel Pop.
Un alt aspect semnalat de satenii din Tauteu: bubuiturile care se aud noaptea. „Ziua masurau, seara auzeam puscaturi”, relateaza acelasi Ioan Demian.
JB a sesizat atat Garda de Mediu, cat si Agentia de Protectie a Mediului. Sefii celor doua institutii au promis ca saptamana viitoare, luni, vor face verificari in teren.
Firma ce face prospectiuni pentru NIS Petrol – Gazprom in nordul si nord-estul judetului nu este bine primita de localnici. Sambata trecuta, utilajele cu numar de Ungaria si Polonia au fost gonite de pe campuri de catre localnicii din satul Bogei, comuna Tauteu. Cei de la prospectiuni intinsesera cabluri pe terenul composesoratului din sat. „Oamenii m-au sunat, ne-am adunat mai multi si au plecat din nou in firma, iesind de pe teren. Lumea este agitata, nemultumita, nervoasa”, ne transmite Ioan Demian din Tauteu, care duce o campanie de informare in comuna, vizavi de aceste activitati ale gazo-petrolistilor. Demian spune ca s-au aruncat pietre spre impresionantele utilaje ale firmei Acoustic Geophysical Services (AGS) din Ungaria. „Daca tot a acceptat Primaria prezenta lor in comuna, de ce nu au intrat in fondul Primariei?”, intreaba Demian. Localnicul spune ca cei cu prospectiunile au avut activitati inclusiv in padurile din comuna. „In padure s-au gasit stegulete puse de ei, rosu cu alb. Ei circula prin sat, sunt cazati la caminul cultural din Ciutelec, mananca pe la Padurea Neagra. Chiar au umblat prin sat sa cumpere pamanturi de la oameni”, relateaza Demian, multumit, totusi, ca consetanii sai nu fac jocul celor cu prospectiuni. Este nemultumit, insa, ca alesul local PDL Viorel Pop gazduieste utilajele AGS, pentru o chirie ce, potrivit lui Demian, depaseste 1.000 de euro/luna.
Explorari cu detonari!?
Dupa ce au fost alungati de pe campuri sambata, Demian afirma ca utilajele pentru prospectiuni nu au mai iesit pe teren. S-ar fi dus spre Tria si Dernisoara, comuna Derna. Insa, saptamanile trecute se auzeau bubuituri in comuna, noaptea, despre care presupune ca aceeasi firma de prospectiuni seismice gazo-petroliere ar fi responsabila.
Sesizat de JB, comisarul-sef al Garzii de Mediu pe Bihor, Viorel Tepele ne-a declarat urmatoarele: „Sunt doua metode de prospectiuni seismice. Cu Vibrotech si cu detonari”, ne-a declarat comisarul-sef, adaugand ca nu stie daca ambele au fost acceptate de catre APM Bihor. Totusi, Tepele spune ca luni, 5 mai, va trimite „o echipa sa vada pe unde sunt si sa ii punem sub observare”. Sesizata, la randu-i, de catre redactorul JB, directoarea APM Bihor, Sanda Mercea nu stia nimic. Mercea declara ca firma de prospectiuni nu ar trebui sa detoneze nimic. „Pe noi nu ne-a anuntat nimeni. Au depus documentatii unde se specifica clar ca nu vor face explozii controlate. Le-am cerut sa explice foarte clar. Au aratat ca vor face doar cu unde seismice, nici vorba de explozii. Nu au mai depus nicio documentatie pentru urmatorul pas”, spune Mercea, adaugand, la fel ca Tepele, ca luni vor fi intreprinse verificari. Un alt aspect interesant, transmis de sefa de la Agentia de Protectie a mediului. Jandarmeria este interesata de ce se intampla in zona: „Am mai discutat cu cei de la Jandarmerie, deoarece ziceau ca ei vor sa monitorizeze activitatea acestei firme. Le-am dat o harta cu zonele unde vor sa faca prospectiuni”.
Orlando Balas este unul dintre cei mai activi luptatori anti-gaze de sist in Bihor, prin ONG-ul Academia Civica. Balas arata ca firma de prospectiuni gazo-petroliere trebuie sa incheie un contract de concesiune cu proprietarul terenului, pentru a putea actiona pe terenuri ce nu ii apartin. Listele cu semnaturi nu ajung, din punct de vedere juridic. „Discutia era sa faca cu fiecare contract, nu cu liste de semnaturi”, spune si seful de la Garda de Mediu, Viorel Tepele.
Vehementi in Derna si Tulca
Comuna Derna este in „epicentrul” perimetrului de explorare-exploatare EX-2 Tria, pentru care NIS Petrol – Gazprom are licenta de la ANRM. Viceprimarul Aurel Magui spune ca exploatatorii hidrocarburilor nu au ce cauta in comuna sa. „Au fost acum doua-trei luni. Au venit de pe la Arad. Le-am zis ca nu are rost sa vina si de atunci nu a mai revenit. Stim ca la Popesti au fost acceptati de Primarie, ca s-au vorbit de sume ca 600 milioane de lei vechi, dar la noi nu. Nu au nicio aprobare, nici nu pot sa faca nimic. Nu le semnam”, spune viceprimarul, care este convins ca exploatarea hidrocarburilor, indiferent ca sunt gaze de sist, gaze conventionale sau petrol, nu ar fi benefica locuitorilor din comuna. „Noi nu vrem sa ne distruga. Cu ce ne poate ajuta? Doar ne poate incurca! Gaze sunt destule, nu se folosesc nici cate sunt”, transmite viceprimarul, care este la curent cu faptul ca, in realitate, Romania extrage mai multe gaze decat consuma!
„Avem Hotarare de Consiliu impotriva exploatarii gazelor. Nu le dam voie, cu orice risc. Nu e asa, ca iti vinzi proprietatea si te muti. Trebuie sa te gandesti si la rude, si la nepoti si la stranepoti.
De ce nu exploateaza carbune? Noi avem si asfalt la suprafata! De ce nu exploateaza asa ceva?”, intreaba, revoltat, viceprimarul de Derna.
Comuna Tulca este cea care da numele unui alt perimetru din judetul Bihor, EX – 4 Tulca. Chiar pe site-ul comunei Tulca este postat un protest impotriva gazelor de sist, semnat chiar de primarul Ioan Bulzan. „Comuna Tulca este pregatita pentru a apara interesele legitime ale locuitorilor si ii asiguram pe acestia ca nu vom elibera niciun fel de aviz pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist”, semneaza primarul, pe www.primariatulca.bihor.ro.