Primaria Hida, Salaj, se procopseste din iunie cu rezervatia Racas-Hida

Primarul Dumitru Petrus se procopseste din iunie cu rezervatia Racas-Hida
Primarul Dumitru Petrus se procopseste din iunie cu rezervatia Racas-Hida
Primarul Dumitru Petrus se procopseste din iunie cu rezervatia Racas-Hida

Putina lume stie ca in Salaj avem o rezervatie naturala de tip floristic si peisagistic protejata prin lege, declarata Arie Naturala Protejata prin legea nr. 5 din 6 martie 2000. „Poiana cu narcise”, cunoscuta salajenilor, are o suprafata de 1,5 hectare si este doar o parte din Aria Naturala Protejata Racas – Hida, care se intinde pe o suprafata de 241 de hectare si este inclusa in reteaua ecologica europeana Natura 2000.

In urma cu trei ani, Agentia pentru Protectia Mediului Salaj, in parteneriat cu Consiliul Judetean, a demarat un program cofinantat de Uniunea Europeana din Fondul European de Dezvoltare Regionala numit „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia natu-rii”, proiect care va fi finalizat in iunie 2013. Valoarea proiectului este de 611.183 lei, din care contributia de la Fondul European este de 488.946 lei si contributia nationala de la bugetul de stat este de 122.237 lei. Pe langa narcise si padurile dacice de stejar si carpen, in urma evaluarii din zona au fost identificate 287 specii de plante, din care doua specii rare in ceea ce priveste frecventa generala a speciei in tara. Acestea sunt dobrita si trifoiul veziculos. Elevii din Hida si Balan au desfasurat activitati in aer liber de identificare a speciilor de plante din zona, au participat la concursuri de costume ecologice premiate de APM Salaj. Conform APM Salaj, in vecinatatea ariei protejate au fost amplasate trei panouri fixe si alte cateva in restul judetului, cu informatii depre proiectul derulat.

Dupa finalizarea programului operational, Primaria Hida va avea responsabilitatea de a aloca personal care sa administreze aria naturala protejata si va putea propune proiecte de finantare pentru reabilitarea infrastructurii de acces si includerea acesteia in circuitul turistic. Din punct de vedere economic si turistic, acest program ar trebui sa fie un castig pentru zona, dar realitatea imbatrinirii populatiei rurale reduce optimismul privind schimbari importante in bine pentru locuitorii din zona Racas – Hida. Dintre satele din zona, doar centrul de comuna, Hida, se remarca printr-un numar semnificativ de tineri care au ramas in sat si care au si locuri de munca. Primarul comunei Hida, Dumitru Petrus, ne-a declarat ca vara anului trecut, primaria si Asociatia Crescatorilor de Bovine au contribuit cu bani pentru reparatii si intretinerea drumului de acces spre Poiana Narciselor. „Deocamdata nu va fi angajat personal special pentru administrarea zonei protejate pentru ca nu este necesar si nici bani nu avem. „Poiana narciselor” este o mandrie locala si vom avea grija de ceea ce s-a facut aici pentru dezvoltarea zonei”, a spus Petrus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *