Rezolutie ONU pentru combaterea braconajului

0
375

Adunarea Generala a ONU a adoptat joi o rezolutie pentru combaterea mai eficienta a comertului ilegal cu specii salbatice amenintate, cum ar fi elefantii si rinocerii. Aceasta este prima rezolutie de acest gen, a fost prezentata de Gabon si Germania si este sustinuta de peste 70 de tari, scrie Agerpres. 

Documentul, care nu are caracter obligatoriu, recomanda statelor ‘sa ia masuri eficiente pentru prevenirea si combaterea’ braconajului si a contrabandei atat in regiunile Africii, unde exista un mare numar de braconieri, cat si acolo unde sunt consumatori (ca de exemplu, tarile Asiei, unde exista o mare cerere de fildes si corn de rinocer).

Totodata, rezolutia indeamna statele sa-si intareasca legislatia, astfel incat ‘comertul ilicit cu specii protejate ale faunei si florei salbatice, in care este implicata crima organizata, sa fie considerat delict grav’.

ONU pledeaza si pentru intensificarea cooperarii regionale si internationale, pentru o mai mare implicare a comunitatilor locale, care sa de vina ‘parteneri activi in conservarea si utilizarea durabila’ a resurselor naturale.

Desi nu este obligatorie, rezolutia ‘are o putere morala si credem ca va fi un motor pentru ducerea la bun sfarsit a unor actiuni concrete’, a declarat ministrul gabonez al afacerilor externe, Emmanuel Issoze-Ngondet, prezent la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.