In regiunea de sud-est a Romaniei se construieste in prezent un sistem integrat modern pentru gestionarea deseurilor solide, de care vor beneficia peste 390 000 de oameni. Odata functional, acest sistem va reduce numarul gropilor de gunoi ilegale din regiune si va accelera ritmul reciclarii deseurilor.
Acoperind intregul judet Vrancea, noul sistem pentru deseurile solide include echipament de colectare modern. Un alt obiectiv este de a constientiza publicul in scopul de a reduce cantitatea de deseuri de colectat si de a stimula sortarea materialelor reciclabile.
Marea curatenie
Principalul obiectiv al acestui proiect privind deseurile solide organizat de Consiliul Judetean Vrancea este de a inchide gropile de gunoi urbane si rurale locale, care sunt inestetice si constituie o sursa de poluare a apei freatice. Judetul a primit echipamente noi – precum containere si vehicule de salubrizare – pentru colectarea deseurilor solide din gospodarii, precum si din sectorul comercial, industrial si institutional. De asemenea, sunt in curs de constructie trei statii de transfer si sase statii de preluare.
Se amenajeaza o noua groapa de gunoi regionala, care va fi dotata cu echipament pentru tratarea produselor secundare ale deseurilor, precum levigatul (lichidul care se scurge din groapa de gunoi) si gazele. In fiecare an, locatia va putea sorta 15 000 de tone de deseuri solide, creand o cantitate egala de compost.
Exista si planuri pentru inchiderea si sigilarea a trei gropi de gunoi urbane, curatarea altor doua si inchiderea, curatarea sau reabilitarea a 200 de gropi de gunoi rurale. Numeroase dintre aceste locuri vor fi acoperite cu iarba.
Mai multe locuri de munca, un mediu mai curat
Proiectul va acoperi cantitatea de deseuri mixte a intregii populatii urbane si a 90% din populatia rurala si se estimeaza ca va crea 200 de locuri de munca in fazele de implementare si de functionare. De asemenea, proiectul va aduce colectarea deseurilor solide din judet la cele mai inalte standarde europene, aliniind-o la obligatiile de aderare asumate de Romania in 2007.
Pe langa reducerea riscurilor de sanatate asociate cu poluarea cauzata de eliminarea ilegala a deseurilor, noul sistem pentru deseuri solide va purifica mediul, va reduce cantitatea de deseuri produsa si va spori atractivitatea judetului in ansamblu pentru potentialii investitori. Biogazul generat in locatiile respective va fi colectat si vandut, acest fapt avand si beneficiul suplimentar al reducerii gazelor cu efect de sera produse la nivel local.