Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (A.R.B.D.D.) implementeaza proiectul DANUBEPARKS care are ca obiective principale imbunatatirea conservarii speciilor emblematice, precum vulturul codalb si sturionii, in ariile naturale protejate dunarene.
Aflat in prag de disparitie, codalbul (Haliaeetus albicilla) constituie astazi subiectul unui program international de monitorizare. Printre masurile luate in cadrul proiectului DANUBEPARKS in scopul imbunatatirii conservarii speciei, precum amplasarea de hranitori, monitorizarea prin inelare, crearea de cuiburi artificiale pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, se numara si montarea unei camere web pentru a urmari, in mod direct, desfasurarea vietii intr-un cuib de codalb.
Principala problema intampinata a fost stabilirea cuibului in apropierea caruia urma sa se instalaleze camera web. Astfel, pentru a realiza o transmisie „live” din cuib acesta trebuia sa indeplineasca unele conditii:
– Sa fie in raza de acoperire a unei transmisii telefonice 3G;
– Sa fie accesibil pentru instalarea in timp scurt a echipamentului de transmisie;
– Sa fie in acelasi timp deajuns de inaccesibil pentru „binevoitorii” dispusi sa fure sau sa distruga echipamentul;
– Si conditia esentiala, cuibul sa fie locuit.
Cautarea unui cuib care sa indeplineasca conditiile antementionate a inceput din iarna in padurea Letea. Dintre cele trei cuiburi identificate si potential ocupate cu perechi de codalbi, doar unul era in raza de acoperire 3G insa cu un semnal foarte slab.
A fost verificat apoi un cuib pe lacul Parches, care prezenta avantajul situarii mai aproape de Tulcea, deci cu semnal 3G mai puternic dar cu dezavantajul ca era situat deasupra apei. Mai tarziu s-a dovedit ca in acest cuib nu s-a stabilit nici o pereche de codalbi.
In cele din urma a fost ales un cuib situat in zona Corciovata, cu semnal 3G ceva mai bun, dar foarte greu accesibil si situat deasupra apei. Calitatea transmisiei nu este din cea mai buna, deoarece semnalul 3G este foarte slab in zonele izolate in care cuibareste codalbul.
Cu toate acestea, in intervalul 28 mai – 6 iulie 2010, s-a reusit captarea a aproximativ 460 de secvente de circa 1-2 minute fiecare, secvente din care s-au ales momentele cele mai interesante si importante si s-a realizat un film de circa 16 minute.
Pentru transmisiile viitoare si in scopul imbogatirii cunostintelor privind comportamentul codalbului se are in vedere imbunatatirea calitatii transmisiei precum si inceperea acesteia cat mai din vreme.