Rezultatele apelului la propuneri de proiecte din cadrul Programului Inovare Verde in Industria din Romania

Rezultatele apelului la propuneri de proiecte din cadrul Programului Inovare Verde în Industria din România
 Fotografie de grup (de la stanga la dreapta): dna. Catalina Melita, dna. Tove Bruvik Westberg, dna. Anne-Lise Rognlidalen.
Fotografie de grup (de la stanga la dreapta): dna. Catalina Melita, dna. Tove Bruvik Westberg, dna. Anne-Lise Rognlidalen.

Innovation Norway a organizat astazi, evenimentul media in cadrul programului Inovare Verde in Industria din Romania. Peste 70 de reprezentanti mass‐media, ai companiilor si organizatiilor neguvernamentale au fost prezenti la evenimentul in care au fost anuntate rezultatele apelului de propuneri de proiecte. 34 proiecte vor beneficia de finantare nerambursabila intre 65.000 euro si 1.500.000 euro prin intermediul Programului Inovare Verde in Industria din Romania, parte din schema mai larga de finantare oferita de Granturile Norvegiene si Granturile Spatiului Economic European (SEE) pentru perioada 2009‐2014.

Programul Inovare Verde in Industria din Romania este un program de dezvoltare a afacerilor, care are drept obiectiv cresterea competitivitatii intreprinderilor verzi, ecologizarea industriilor existente, inovarea si dezvoltarea spiritului antreprenorial verde. Suma totala disponibila pentru proiectele din primul apel al propunerilor de proiecte a fost de EUR 21,6 mil., distribuita intre o Schema de grant pentru proiecte individuale (EUR 19,408,200) si o Schema de granturi mici (EUR 2,000,000). A fost de asemenea oferit suport financiar pentru sprijinirea relatiilor bilaterale si facilitarea proiectelor de parteneriat (EUR 215,000).
Activitatile eligibile pentru finantare au inclus proiecte din toate sectoarele economice care se refera la dezvoltarea, implementarea si investitia in: tehnologii de mediu inovatoare cu impact redus asupra mediului; produse si servicii ecologice; eficienta materialelor si gestionarea deseurilor; procese de management si de productie ecologice.
Ambasadorul Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, a subliniat, in cuvantul sau de deschidere, faptul ca unul dintre elementele pe care majoritatea proiectelor finantate le au in comun este parteneriatul cu entitati norvegiene – companii, organizatii neguvernamentale sau organisme de cercetare. Partenerii norvegieni au experienta valoroasa in ce priveste crearea si folosirea tehnologiei verzi, tratamentul si managementul deseurilor sau dezvoltarea produselor si serviciilor verzi.
Primul apel de propuneri a fost lansat in martie 2013, cu data limita de depunere a proiectelor in August 2013. Un numar total de 85 de proiecte a fost primit pana la expirarea datei limita, suma totala a subventiilor solicitate fiind de peste doua ori mai mare decat suma disponibila (EUR 47,6 mil). Proiectele finantate prin intermediul Programului Inovare Verde in Industria din Romania au o acoperire geografica larga, cuprinzand activitati care imbunatatesc performantele ecologice ale companiilor de pe intreg teritoriul tarii. Toate proiectele finantate isi propun sa contribuie la atingerea obiectivului general al programului Inovare Verde in Industria din Romania si implicit la atingerea celor doua obiective generale ale Granturilor Norvegiene 2009‐2014: reducerea disparitatilor socio‐economice si intarirea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.
Programul Inovare Verde in Industria din Romania este administrat de catre Innovation Norway, o companie publica norvegiana cu sediul in Oslo, detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si de municipalitatile judetene norvegiene. Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare si dezvoltare a intreprinderilor si a industriei norvegiene. in Romania, Innovation Norway are un birou de proiecte situat la Ambasada Regala a Norvegiei la Bucuresti si este Operator de Program pentru doua dintre programele incluse in Granturile Norvegiene si SEE 2009‐2014. Pentru mai multe informatii despre program, va rugam sa vizitati site‐ul dedicat programului: www.norwaygrants‐greeninnovation.no.
Context: Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei state non‐membre ale Uniunii Europene, respectiv Norvegia, Islanda si Liechtenstein, fac parte din Piata Interna Europeana si contribuie la coeziunea regionala prin intermediul unor programe precum Granturile SEE si cele Norvegiene. Dintre acestea, Norvegia este principalul donator, contribuind cu 97% din suma totala. Granturile SEE si norvegiene sunt de asemenea menite sa consolideze relatiile bilaterale dintre Norvegia si Romania. Pentru detalii suplimentare despre Granturile SEE si cele norvegiene, va rugam sa vizitati www.norvegia.ro, www.norwaygrants.ro si www.eeagrants.org.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *