Riscul de autism este amplificat de poluarea aerului

Riscul de autism este amplificat de poluarea aerului
Riscul de autism este amplificat de poluarea aerului
Riscul de autism este amplificat de poluarea aerului

Cercetatorii au descoperit o legatura intre autism si expunerea aerul poluat in timpul sarcinii, informeaza bbc.com.
Echipa de specialisti de la Harvard School of Public Health a precizat ca nivelurile ridicate ale poluarii au legatura cu dublarea cazurilor de autism. Medicii au explicat ca micile particule, care ajung din plamani in sange, ar putea fie de vina pentru majorarea riscului autismului. Acestia au mai spus ca femeile insarcinate ar trebui sa minimizeze riscul expunerii la aerul poluat. Poluarea aerului este cu siguranta daunatoare pentru organismul uman. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 3,7 milioane de oameni mor in fiecare an din cauza aerului poluat, informeaza bbc.com.

Studiul publicat in lucrarea Environmental Health Perspectives a investigat legaturile care exista intre poluare si autism. Doctorii au studiat 245 de copii cu autism si 1.522 de copii care nu sufera de aceasta afectiune. Analizand expunerea la poluare a fetusului in timpul sarcinii, pe baza adresei mamei, cercetatorii au concluzionat ca nivelul de poluare a fost mai ridicat in cazul copiilor cu autism.

Cea mai puternica legatura s-a manifestat in cazul particulelor foarte fine de praf mineral, carbune si alte elemente daunatoare, care intra in sange si afecteaza corpul uman. Din cercetare nu rezulta insa clar ca poluarea cauzeaza autismul, deoarece mai sunt si alti factori la mijloc.

„Este plauzibil din punct de vedere biologic, planceta este acolo pentru a asigura nivelul de nutrienti pentru fetus, dar substantele chimice care intra in corpul mamei vor afecta dezvoltarea acestuia”, a declarat profesorul Frank Kelly, directorul grupului de cercetare a mediului din cadrul King’s College London.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *