Grasimea este eliminata din corp, in mare parte, prin plamani, sub forma de CO2

Grăsimea este eliminată din corp, în mare parte, prin plămâni
Grasimea este eliminata din corp, in mare parte, prin plamani
Grasimea este eliminata din corp, in mare parte, prin plamani

Analizand biochimia grasimii, cerecetatorii de la Universitatea New South Wales din Austraili a descoperit ca 84% din atomii ei sunt eliminati sub forma de CO2 si ca restul de 16% se pierde sub forma lichida, informeaza BBC.

Organismul utilizeaza grasimea atunci cand are nevoie de energie. In procesul de „ardere“, sunt rupte legaturile chimice dintre constituentii ei, ceea ce genereaza caldura si energizeaza muschii.

Atomii insa – partile componente ale grasimii – raman, fiind eliminate din corp cu ajutorul plamanilor sub forma de bioxid de carbon.

Depozitarea grasimii si metabolismul

Grasimile din alimente sunt stocate de organism in celule numite adipocite. Ele sunt depozitate sub forma unui compus numit trigliceride.

Trigliceride sunt formate din trei tipuri de atomi: carbon, hidrogen si oxigen. Acest lucru inseamna ca atunci cand grasimea este descompusa, pentru a genera energie, aproximativ o cincime din aceasta se transforma in apa (H2O) si patru cincimi devine dioxid de carbon (CO2).

Apa formata poate fi excretata ca urina, transpiratie, lacrimi sau alte fluide corporale, in timp ce carbonul este expirat prin intermediul plamanilor.

Autorii studiului au estimat ca o persoana obisnuita pierde cel putin 200 g de carbon in fiecare zi, din care o treime are loc in somn. Potrivit calculelor lor, inlocuirea unei ore de odihna cu exercitii de intensitate moderata, cum ar fi jogging, ar elimina 40 g suplimentare de carbon din organism.

Pierderea in greutate impune deblocarea carbonul stocat in celulele grase, justificand astfel indemnul clasic «mananca mai putin si misca-te mai mult»“, spun cercetatorii.

Lucrarea este cu atat mai interesanta cu cat nimeni pana acum nu a studiat ce se intampla cu atomii de grasime in timpul exercitiilor fizice, chiar daca formula grasimii este cunoscuta din 1960.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *