Romania a participat la Conferinta Ministeriala Mediu pentru Europa

  0
  339

  Delegatia Romaniei, condusa de Secretarul de Stat MMDD, Silviu Stoica, a participat la cea de a 6-a Conferinta ministeriala „Mediu pentru Europa”, desfasurata in Serbia. Astazi, cele 56 de state participante au adoptat documentul de referinta al acestui eveniment: Declaratia ministeriala de la Belgrad, informeaza un comunicat MMDD.

  Prin aceasta declaratie, cele 56 de state membre ale Comisiei Economice pentru Europa a Uniunii Europene (UNECE) isi asuma angajamentul de a pastra si imbunatati cadrul de colaborare stabilit prin Conferinta „Mediu pentru Europa” (EfE). Acest cadru ramane cel mai potrivit pentru a sustine eforturile tarilor membre in atingerea obiectivelor cheie, in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii mediului si a vietii oamenilor din aceste regiuni.

  Analiza celui de-al patrulea Raport de evaluare (Raportul Belgrad) releva ca, in continuare, peste 100 de milioane de oameni din zona paneuropeana nu au acces la apa potabila si la sisteme sanitare adecvate. Biodiversitatea ramane amenintata si se afla in declin, agravata de impactul schimbarilor climatice, iar transporturile si managementul defectuos al deseurilor, in special al deseurilor si chimicalelor periculoase, raman factori majori de poluare.

  O tema de interes major pe agenda Conferintei a reprezentat-o educatia pentru dezvoltare durabila. In spiritul PPP (People – Planet – Profit), in care s-au desfasurat lucrarile pe aceasta tema, segmentul ministerial a adoptat Declaratia privind Educatia pentru Dezvoltare Durabila, care subliniaza angajamentul tarilor membre UNECE de a intari implicarea tuturor partenerilor sociali, inclusiv a societatii civile si a mediului de afaceri, in procesul educatiei de mediu.

  In acelasi timp, in cadrul sectiunii referitoare la conservarea biodiversitatii, participantii au adoptat Declaratia referitoare la colaborarea in acest domeniu, in vederea diminuarii pierderii biodiversitatii pana in anul 2010, obiectiv esential, formulat pentru prima oara prin adoptarea Conventiei Natiunilor Unite privind diversitatea biologica.

  In ceea ce priveste schimbarile climatice, tarile din sud-estul Europei vor putea beneficia de un instrument important pentru implementarea proiectelor si programelor in domeniu. Astfel, pe langa Initiativa regionala lansata la aceasta Conferinta, participantii au agreat stabilirea, la Belgrad, a unui centru virtual subregional, care sa asigure asistenta tehnica, instruire si informatii in acest sector.

  Citeste articolul Romania a participat la Conferinta Ministeriala Mediu pentru Europa integral in Green Report

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.