Romania accepta importurile de porumb modificat genetic

Majoritatea statelor UE au respins insa cererea Comisiei Europene de aprobare a importurilor de OMG.

Romania a spus „da” importurilor de porumb modificat genetic, insa a spus „nu” cartofului transgenic prin vocea ministrului roman al agriculturii, Dacian Ciolos, care a participat la votul de luni din Consiliul de Ministri ai Agriculturii si Pescuitului (AGRI).

Dacian Ciolos a transmis astfel pozitia Autoritatii Sanitar-Veterinare din Romania, care a fost de acord cu solicitarea privind aprobarea importurilor de porumb modificat genetic.

„Este vorba doar de introducerea pe piata in comercializare pentru produse alimentare si pentru furaje, nu si pentru cultura a acestor soiuri de porumb. Pana la aceasta data, informatiile privind impactul asupra sanatatii nu sunt nefavorabile pentru aceste soiuri, deci nu sunt motive sa ne opunem”, a spus ministrul roman, citat de Rompres.

In ce priveste cartoful modificat genetic, Ciolos a argumentat respingerea solicitarii, „dat fiind faptul ca este foarte dificil sa controlezi ca nu se depaseste acel procent propus de 0,9 la suta din substanta totala ca fiind modificata genetic”.

In urma votului de luni, ministrii agriculturii si pescuitului din UE nu au reusit sa ajunga la un acord pentru a permite importurile a cinci produse modificate genetic (OMG).

„Nu exista o majoritate calificata in favoarea sau impotriva acestor produse”, a declarat o sursa de la Bruxelles, citata de AFP.

Este vorba de patru culturi de porumb modificat genetic pentru a rezista la daunatori, printre care trei hibrizi dezvoltati de compania americana Monsanto.

Al patrulea soi de porumb, GA21, este produs de compania elvetiana de produse agrochimice Syngenta si, in fine, cel de-al cincilea, este un soi de cartof modificat genetic, realizat de grupul chimic german BASF si cunoscut sub numele de Amflora.

Niciunul dintre produsele modificate genetic nu este destinat cultivarii, ci pentru a fi folosit ca hrana pentru animale sau ca baza pentru anumite produse alimentare.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *