Romania acorda sprijin de 15 milioane de euro Republicii Moldova pentru proiecte de mediu

0
389
Romania acorda sprijin de 15 milioane de euro Republicii Moldova pentru proiecte de mediu
Romania acorda sprijin de 15 milioane de euro Republicii Moldova pentru proiecte de mediu

Ministrii romani ai Mediului si Dezvoltarii Regionale, László Borbely si Cristian Petrescu, si omologii lor din Republica Moldova, Gheorghe Salaru si viceministrul Anatolie Zolotcov, au semnat sambata, in marja sedintei comune a Guvernelor celor doua tari, o Declaratie comuna privind cooperarea in domeniul protectiei mediului.

Astfel, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor al Republicii Moldova si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului din Romania vor face demersuri pentru semnarea, in urmatoarea perioada, a unui Protocol Aditional de modificare a „Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova”.

Modificarea Acordului dintre Guvernele celor doua tari va avea loc in perspectiva sustinerii de catre Romania a unor proiecte de mediu din Republica Moldova, destinate reducerii emisiilor de gaze cu efect de sera si de adaptare la efectele schimbarilor climatice. in acest sens, Romania va aloca 15 milioane de euro, din cele 100 de milioane de euro reprezentand sprijinul financiar nerambursabil acordat potrivit Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova.

Necesitatea introducerii aspectelor legate de domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice s-a impus ca urmare a asumarii, de catre Romania, a obligatiei de a contribui la finantarea combaterii schimbarilor climatice pe termen scurt (finantarea timpurie), pentru perioada 2010-2012. Conform prevederilor Acordului Copenhaga, aprobat la cea de-a 15-a Conferinta a Partilor la conventia Cadru a Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, statele dezvoltate se angajeaza sa mobilizeze resurse financiare de aproximativ 30 mld USD in perioada 2010-2012, in vederea finantarii procesului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si de adaptare la efectele schimbarilor climatice in statele aflate in curs de dezvoltare.

In cadrul Consiliului European, Romania a anuntat ca va contribui cu suma de 15 milioane de euro pentru perioada 2010-2012, pentru a sustine efortul financiar global al UE, in contextul in care, in decembrie 2009, sefii de stat si de guvern ai statelor membre UE au convenit ca suma reprezentand contributia UE la finantarea combaterii schimbarilor climatice pe termen scurt (finantarea timpurie), pentru perioada 2010-2012, este de 2,4 mld. euro anual. Suma a fost stabilita pe baza contributiilor voluntare ale statelor membre.

Acordul dintre Guvernul Romaniei Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane de euro acordat de Romania Republicii Moldova, a fost semnat la Bucuresti, la 27 aprilie 2010, si vizeaza dezvoltarea cooperarii dintre cele doua state in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic la care se adauga, conform Declaratiei comune semnate astazi, domeniul protectia mediului si schimbari climatice.

Pentru proiectele din sectoarele infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si sectorul energetic, coordonarea revine Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) – pentru Romania si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Constructiilor (MDRC) – pentru Republica Moldova.

Autoritatile de coordonare a implementarii prevederilor Acordului si a Declaratiei comune pentru proiectele in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice sunt, pentru Romania – Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) si pentru Republica Moldova – Ministerul Mediului (MM).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.