Romania aloca 208 milioane de euro proiectelor de cooperare teritoriala

Romania va aloca pana la 208 milioane de euro pentru cofinantarea proiectelor de cooperare teritoriala europeana, potrivit unei ordonante de Guvern.Ordonanta stabileste modul de alocare a fondurilor externe nerambursabile si a cofinantarii de la bugetul de stat, pentru Obiectivul Cooperare Teritoriala Europeana.

Actul normativ specifica modul de alocare a sumelor reprezentand contributia nationala la programe, precum si a asistentei financiare nerambursabile primite de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene.

In ordonanta sunt amintite si modalitatile de plata in avans, modul in care se va suporta cofinantarea de la bugetul de stat, precum si responsabilitatile autoritatilor de management pentru recuperarea sumelor platite necuvenit in cadrul programelor de cooperare.

Pentru sprijinirea beneficiarilor proiectelor derulate in cadrul acestui program statul va aloca fonduri de maxim 13% din cheltuielile eligibile aferente realizarii proiectelor.

Romania va derula de anul viitor 11 programe de cooperare teritoriala, care vizeaza parteneriate de dezvoltare economica si sociala, precum si cooperare in domeniile infrastructurii de transport. Valoarea totala a proiectelor este de 1,6 miliarde euro.

Programele vizeaza cooperarea statelor din interiorul UE, dar si intre tari cu granite externe Uniunii Europene. Proiectele se adreseaza autoritatilor si institutiilor publice din statele partenere si vor fi finantate doar daca vor exista cel putin doi beneficiari implicati, cate unul de fiecare parte. O parte din cele 11 programe se afla deja in stadii avansate de negociere, iar proiectele de cooperare pentru obtinerea finantarilor vor putea fi depuse anul viitor.

Sursa: Banii Nostri

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,101FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente