Romania are nevoie de investitii substantiale pentru reducerea pagubelor generate de inundatii

  0
  405
  Europa, sub furia apelor
  România are nevoie de investiţii substanţiale pentru reducerea pagubelor generate de inundaţii
  Romania are nevoie de investitii substantiale pentru reducerea pagubelor generate de inundatii

  Romania are nevoie de investitii substantiale pentru reducerea pagubelor generate de inundatii. Solutii de finantare exista inca de la aderarea la Uniunea Europeana. Pe Programul Operational de Mediu, Comisia Europeana a alocat Romaniei mai bine de 150 de milioane de euro pentru programe de protectie impotriva inundatiilor, insa Romania abia daca a folosit 10% din aceste sume in ultimii 5 ani.

  In 2010, Strategia de lupta impotriva inundatiilor a Ministerului Mediului estima valoarea investitiilor necesare la 1,8 miliarde de euro pana in 2035. Romania putea incepe lucrarile de prevenire inca din 2007, prin absorbtia banilor europeni. Pe Programul Operational de Mediu, axa prioritara 5, Bruxelles-ul a alocat Romaniei 156,1 milioane de euro pe combatarea inundatiilor. Absorbtia a ramas, insa, la un nivel modest.

  La sfarsitul lunii aprilie 2012, platile pentru aceste proiecte se ridicau la numai 15,3 milioane de euro, adica mai putin de 10% din alocarea Uniunii pentru perioada 2007-2013. Trei proiecte privitoare la inudantii, finantate de Comisie, se afla pe lista prioritatilor, arata datele autoritatilor. Dintre acestea, unul singur este inceput, iar stadiul de implementare era estimat sa ajunga la 18% la sfarsitul anului.

  Statisticile Ministerului Afacerilor Europene arata ca Programul Operational de Mediu a fost cel mai ineficient pana acum. Este al doilea cel mai mare, dupa programul de Transport, insa autoritatile romane au atras efectiv doar 4,4% din fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.