Romania contesta masurile antipoluare

0
437
Ministrul Korodi menţine mega-amenda CET: "Directiva nu permite nicio formă de flexibilitate!"

Ministrul Mediului considera ca nu sunt recunoscute progresele Romaniei in privinta reducerii emisiilor poluante.
korodi
Attila Korodi a sustinut ieri, la Consiliul de Mediu de la Luxemburg, ca masurile pentru reducerea efectelor incalzirii globale nu trebuie sa afecteze economiile in crestere.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a participat ieri la Consiliul de Mediu de la Luxemburg Foto: rompres
Ministrii de Mediu din cele 27 de state ale UE au discutat ieri, la Luxemburg, pe marginea pachetului legislativ energie-schimbari climatice.

Una dintre masurile controversate dezbatute este propunerea Comisiei de a licita fiecare tona de dioxid de carbon emisa de industria grea – 40% din cele 2,2 miliarde de tone emise anual de UE – incepand cu 1 ianuarie 2013 si de a consacra fondurile astfel obtinute tranzitarii spre o energie curata.

In acest context, ministrul roman al Mediului, Attila Korodi, a reiterat ieri necesitatea recunoasterii progreselor realizate pana in prezent in domeniul reducerii poluarii industriale. „Reducerile realizate la nivelul unor state membre, in perioada 1990-2005, contribuie semnificativ la obiectivul general de reducere al UE pana in anul 2020.

Romania a inregistrat un regres al emisiilor de gaze cu efect de sera de aproximativ 40%. Consideram ca aceste eforturi nu sunt reflectate corespunzator, pachetul neoferind un raspuns la aceasta problema”, a spus Korodi.

Sustinerea Italiei

In ceea ce priveste comercializarea emisiilor, demnitarul a precizat ca „schema de emisii nu trebuie sa aiba un impact negativ asupra capacitatii de dezvoltare sau sa puna o presiune puternica asupra economiilor in crestere”.

In consecinta, ministrul Mediului a explicat ca „finantarea internationala nu ar trebui sa aiba caracter obligatoriu, ci sa constituie o optiune a fiecarui stat”.

Pachetul de masuri a fost contestat saptamana trecuta la Consiliul European de la Bruxelles de tarile nou-intrate in Uniune – Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, Romania si Polonia, care au obtinut amanarea deciziei finale pana in decembrie.

In „batalia” impunerii unor amendamente, cele opt state au un aliat important – Italia. Premierul Silvio Berlusconi considera „ridicol” principiul tranzactionarii emisiilor. „Ar insemna sa cream o piata financiara cu titluri toxice”, a spus el ironic.

Sursa: Adevarul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.