Romania dispune de cel mai mare potential de paduri virgine de fag din Europa

F?getele seculare c?r??ene, în patrimoniul UNESCO
Romania dispune de cel mai mare potential de paduri virgine de fag din Europa
Romania dispune de cel mai mare potential de paduri virgine de fag din Europa

Greenpeace vrea includerea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a peste 20.000 de hectare de paduri virgine de fag din Romania, intr-un demers comun cu alte 12 tari europene care poseda astfel de paduri, organizatia primind marti sprijinul Comisiei parlamentare pentru relatia cu UNESCO.

Comisia parlamentara comuna pentru relatia cu UNESCO a participat, marti, la o intalnire cu Greenpeace Romania, pe tema initiativei organizatiei, din 2011, de includere a celor mai valoroase paduri virgine de fag din Romania in patrimoniul mondial.

La propunerea presedintelui comisiei parlamentare, senatorul PDL Constantin Traian Igas, membrii comisiei au decis sa sustina demersul de includere a padurilor virgine de fag din Romania pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Miercuri, reprezentantii Greenpeace s-au intalnit si cu membrii Comisiei pentru mediu din Senat, carora le-au prezentat lucrarea „Fagetele virgine din Romania in context european sub influenta schimbarilor climatice”, scrisa de doctorul inginer Cristian D. Staiculescu, ce „demonstreaza ca Romania dispune de cel mai mare potential de paduri virgine si cvasivirgine de fag din Europa”, potrivit unui comunicat al comisiei parlamentare.

Initiativa Greenpeace urmareste ca Romania sa participe la proiectul „Padurile de fag: patrimoniu natural comun al Europei”, coordonat de Germania, ce vizeaza includerea in UNESCO a unor paduri de fag virgine din mai multe tari, printre care si Ucraina, Slovacia, Serbia, Muntenegru, Macedonia, Croatia, Bulgaria, Italia, Slovenia, Spania si Elvetia.

Reprezentantul Greenpeace Laurentiu Ciocirlan, coordonator de campanii al organizatiei, a explicat ca ONG-ul a identificat in Romania 25 de paduri virgine de fag cu potential, cele mai valoroase, din punct de vedere genetic si al biodiversitatii, fiind cele cinci de la Izvoarele Nerei – Cosava Mica, Cheile Nerei, Valea Cernei, Valea Higeg si Strambu Baiut – Grosii Tiblesului, cu o suprafata de peste 20.000 de hectare.

Acestea ar putea fi incluse pe lista tentativa a Romaniei, ce trebuie finalizata pana la toamna, a mai spus Ciocirlan, precizand ca Greenpeace are sprijinul Ministerului Mediului, care coordoneaza in prezent intocmirea dosarului. Finalizarea procedurii presupune realizarea unei documentatii, a unor investigatii de teren, masuratori, inventarieri si alte activitati specifice.

Pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, exista deja un obiectiv intitulat „Padurile virgine de fag din Carpati si padurile seculare de fag din Germania”, din care fac parte cele mai valoroase fagete din Germania, Slovacia si Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *