Vitaminele, compusi organici a caror prezenta in organism este obligatorie pentru indeplinirea unor functii esentiale, sunt clasificate in liposolubile, A,D,E si K, si hidrosolubile, vitamina C si cele din grupul B.
Vitamina A are rol important in profilaxia tulburarilor de vedere si in apararea impotriva infectiilor. Totodata, imbunatateste calitatea pielii si circulatia sanguina si contribuie in procesele de crestere si dezvoltare. Vitamina D contribuie la sanatatea oaselor, asigura transportul calciului si fosforului in organism si ajuta celulele canceroase sa se autodistruga. Vitamina E are functia de antioxidant, protejeaza membranele celulare, pastreaza echilibrul nervos si muscular, in timp ce vitamina K coaguleaza rapid sangele si actioneaza preventiv asupra hemoragiilor interne. Vitamina B1 sau tiamina participa in reactiile de descompunere a proteinei in aminoacizi, a carbohidratilor in glucoza si a grasimilor in acizi grasi. Vitamina B2 sau riboflavina contribuie la conversia mancarii si a energiei, in timp ce vitamina B3 este o coenzima, ce ajuta la producerea colesterolului si a grasimilor.
Vitamina B5 este importanta, deoarece apara impotriva infectiilor, iar vitamina B6 are rol in echilibrarea nivelelor de potasiu si sodiu si in producerea hemoglobinei. Vitamina B7 contribuie la producerea acizilor grasi, la metabolizarea grasimilor si la cresterea celulelor, iar vitamina B9 sau acidul folic este responsabila cu producerea moleculelor de ADN. Vitamina B12 contribuie la buna functionare a sistemului nervos si la descompunerea unor aminoacizi si a unor acizi grasi. Vitamina C sau acidul ascorbic produce colagen, ajuta la absorbtia fierului si apara structurile organismului.