Romania importa gunoi pentru ciment

Romania importa gunoi pentru ciment
Romania importa gunoi pentru ciment

Tara noastra tinde sa devina o groapa de gunoi generalizata. Aderarea la UE a deschis granitele pentru deseurile din alte tari, cel mai mare lipici inregistrandu-se la gunoiul italian, care vine in valuri in Romania. Dupa mai multe episoade de contre intre autoritati si societatea civila, ministrul Mediului anunta intentia de a sista pentru cateva luni importul de gunoaie, timp in care sa puna ordine in legislatie. Dar nu se stie cand se va produce evenimentul, astfel ca tara noastra importa in continuare cantitati importante de deseuri menajere.

„Romania nu trebuie sa devina lada de gunoi a nimanui. Pana nu se clarifica situatia din punct de vedere legislativ, vom suspenda importurile si tranzitul deseurilor. Voi prezenta public masurile”, a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului, la o conferinta privind „viitorul mediului”. Potrivit demnitarului, suspendarea va opera pe o perioada de trei luni, dar nu a precizat si intervalul de timp cand va fi aplicata masura. „Romania a obtinut o perioada de tranzitie, pana in 2015, in ceea ce priveste procedura de import si transfer al deseurilor. In aceasta perioada de trei luni, vom proceda la o suspendare si vom alinia legislatia in functie de standardele europene”, a spus ministrul.

„Nu suntem impotriva importului de combustibil alternativ, ci el trebuie sa fie facut corect”, a declarat Mihai Faca, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), denumind in acest fel gunoaiele care se ard. Oficialul a precizat ca ANPM investeste intr-un laborator de analize pentru deseuri, ce va fi acreditat RENAR (n.r. – Asociatia de Acreditare din Romania), pentru a se stabili compozitia exacta a deseurilor.

Situatia importurilor de gunoaie in Romania a devenit cel putin stanjenitoare pentru autoritatile de mediu, care trebuie sa dea explicatii cu privire la corectitudinea in care aceste operatiuni se desfasoara. Romania produce anual 5 milioane de deseuri menajere. In schimb, potrivit unor informatii date publicitatii la inceputul anului, in 2012 au intrat in tara 2,23 milioane de tone de deseuri, comparativ cu anul precedent, cand importurile au totalizat „numai” 850.000 de tone. Destinatia deseurilor o reprezinta industria cimentului care arde gunoaiele, folosindu-le drept combustibil sau materii ce intra in componenta cimentului.

Importurile de gunoi provin din cele mai exotice tari, dar clasamentul este dominat de departe de Italia. Aderarea la UE a deschis granitele si pentru astfel de „produse”, in 2007 fiind declansat un adevarat scandal in Romania dupa ce Italia a vrut sa dezamorseze situatia din Napoli, aducand gunoiul in Romania. Atunci nu s-a putut, dar, intre timp, importurile au devenit posibile cu avizul ANPM. La inceputul anului, importurile de deseuri din Italia s-au lasat cu dosare penale, dar potentialul de castig este atat de mare, incat merita riscul. In Italia, taxa de depozitare a deseurilor este de 250 de euro/tona, pe cand in Romania se misca in jurul a 15 euro/tona. Diferenta este cea care incurajeaza exportul italian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *