Fildesul braconat, depistat cu ajutorul carbonului radioactiv din bombele nucleare

Fildesul braconat, depistat cu ajutorul carbonului radioactiv din bombele nucleare
Fildesul braconat, depistat cu ajutorul carbonului radioactiv din bombele nucleare

Carbonul din atmosfera care a rezultat in urma testelor cu bombe nucleare ar putea ajuta oamenii de stiinta sa gaseasca fildesul braconat, se arata intr-o cercetare recenta.

Aceste teste cu bombe nucleare au schimbat nivelul de carbon din atmosfera care, acum, poate fi folosit pentru a data coltii elefantilor. Traficul de fildes braconat ajuta la finantarea razboaielor civile, avertizeaza cercetatorii.

Oamenii de stiinta spun ca aceste descoperiri ar putea ajuta la impunerea unor legi mai bune contra braconajului de fildes, potrivit BBC. Numarul elefantilor care sunt braconati este, acum, la cel mai mare nivel al ultimilor 20 de ani, se arata intr-un raport al ONU.
Descarca aici Programul Special de Alerta Manager.ro!
Asigura-te, astfel, ca vei fi mereu primul care afla Stirile Relevante ale Momentului! …clic aici

Acest studiu spune ca, numai in ianuarie, 11 familii de elefanti au fost macelarite in Kenia, iar coltii lor taiati cu macete. In anii ’80 se credea ca mai bine de jumatate din elefantii africani fusesera omorati de braconieri. Acest lucru a condus la o prohibitie de comert cu fildes in 1989. Cu cat a crescut mai mult nivelul de constientizare de extinctie al elefantilor, cu atat cererea globala de fildes a scazut.

Dar conservatoristii de astazi cred ca numarul in crestere al celor din China si alte tari asiatice care cer fildes sta la baza nivelului mare de braconaj. Multe guverne au rezerve uriase de fildes si de multe ori este neclar cum au ajuns sa aiba asa cantitati mari din acest material.

Acum, oamenii de stiinta au descoperit ca acest carbon radioactiv care a fost emis in atmosfera, in timpul testelor cu bombe nucleare din Razboiul Rece, va face mai usor de detectat care fildes a fost procurat inainte de prohibitie.

Cantitatea de radiocarbon din atmosfera aproape ca s-a dublat in timpul testelor nucleare din 1952 pana in 1962, mai apoi aceasta scazand usor dupa ce testele au fost restrictionate si mutate sub pamant. Acesta a fost numit “efectul bombei”.

Nivelul carbonului radioactiv a scazut, de atunci, dar acesta inca mai este absorbit de plante, intra in lantul trofic si este masurabil in tesuturile plantelor si animalelor.uy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *