Romania a fost trimisa in fata Curtii Europene de Justitie pentru desemnarea necorespunzatoare a siturilor NATURA 2000 conform hotararii de ieri a Comisiei Europene.
„Prin desemnarea neadecvata, 21 de Arii de Importanta Avifaunistica nu beneficiaza de statut de protectie legal, iar 71 de arii au fost desemnate incomplet fapt care afecteaza drastic protectia a peste 25 de specii de pasari listate in Anexa I a Directivei Pasari” – Ciprian Fantana Manager de Conservare Societatea Ornitologica Romana (BirdLife Romania).
NATURA 2000 este o retea de arii protejate formata din Arii de Protectie Speciala Avifaunistica desemnate conform Directivei Pasari si Arii Speciale de Conservare desemnate conform Directivei Habitate ale Uniunii Europene.
In Romania au fost propuse 130 de zone pentru a beneficia de statutul de Arie de Protectie Speciala Avifaunistica in cadrul retelei NATURA 2000. Aceste zone corespund retelei de Arii de Importanta Avifaunistica din Romania, retea bazata pe criterii stiintifice dezvoltate de Birdlife International. Ariile de Importanta Avifaunistica sunt esentiale pentru protejarea mai multor specii de pasari periclitate, iar in Romania au fost identificate de catre Societatea Ornitologica Romana si Asociatia Grupul Milvus. Desi Ariile de Importanta Avifaunistica nu au un statut de protectie legal, ele sunt totusi foarte importante deoarece sunt folosite de Comisia Europeana ca lista de referinta pentru verificarea desemnarii Ariilor de Protectie Speciala Avifaunistica conform Directivei Pasari. Tara noastra trebuia sa desemneze aceste situri la data aderarii la Uniunea Europeana respectiv 1 ianuarie 2007. Cum acest lucru nu s-a intamplat Comisia a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei, adica procedura de incalcare a dreptului comunitar de catre un stat membru.
In prima etapa Guvernul a fost instiintat de aceasta procedura printr-o scrisoare de notificare oficiala din partea Comisiei Europene in Octombrie 2007. Pentru a se conforma, la sfarsitul lui Octombrie 2007 Guvernul Romaniei a emis Hotarirea de Guvern nr. 1284/2007 prin care a desemnat 108 Arii de Protectie Speciala Avifaunistica. Prin suprapunerea ariilor desemnate cu ariile propuse pentru desemnare s-a constat ca din suprafata propusa doar 69% a fost desemnata, fapt care afecteaza necesitatile de protectie pentru mai multe specii de pasari protejate.
Ca urmare in Septembrie 2008 Comisia a initiat al doilea pas al procedurii de infringement respectiv a solicitat decizia de motivare a desemnarii din partea Guvernului. Motivarea Guvernului a determinat Comisia Europeana sa demareze al treilea pas al procedurii, respectiv trimiterea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, decizie luata in 7 Octombrie 2009. Pentru Romania acest detaliu poate avea influente nefaste care merg pana la aplicarea unor penalitati financiare drastice in functie de decizia Curtii Europene de Justitie.
„Cu totii ar trebui sa fim constienti de valoarea biodiversitatii din tara noastra, una dintre cele mai insemnate contributii aduse de Romania Uniunii Europene. Daca Guvernul nu actioneaza de urgenta pentru conservarea acesteia, Romania risca o amenda usturatoare pentru nerespectarea legislatiei europene. Cea mai grava consecinta este insa degradarea ireversibila a naturii de care depinde, pana la urma, existenta noastra ca specie.” – Dan Hulea, Director Executiv Societatea Ornitologica Romana (BirdLife Romania).