Romania intra in cartile turismului international

Prima impresie pe care o ai rasfoind ghidul turistic editat de cei de la National Geographic este ca trebuie sa-ti mai petreci multe vacante in tara pentru a reusi sa vezi macar putin din tot ce merita vizitat din Romania.

Autorii lucrarii au „luat” probabil la picior tara in lung si-n lat, pentru ca ofera cu lux de amanunte detalii despre obiective turistice despre care multi dintre romani este foarte posibil sa nu fi auzit.

Lucrarea este destinata nu doar promovarii Romaniei ca destinatie turistica, ci si pentru a-i sfatui pe turisti ce sa faca pentru ca sejurul sa fie reusit, dar sunt destul de multe sfaturi referitoare la ce nu ar fi bine sa faci in Romania. Astfel, rasfoind ghidul, am retinut ca se pune accent pe starea destul de proasta a infrastructurii si pe agresivitatea soferilor autohtoni.

Ca urmare, sfatul dat potentialilor vizitatori este sa aiba in vedere calatoria cu trenul drept prima optiune pentru a circula prin Romania, mai ales daca nu se doreste a se vizita locuri mai izolate, unde nu este posibil accesul decat cu masina. Nici traficul catre Bucuresti si in interior nu a primit aprecieri mai bune, pentru care autorii ghidului au folosit pentru a-l descrie adjectivul „innebunitor”. Celor care nu s-au hotarat insa cum sa circule prin Romania li se mai ofera un ultim argument: „pretul relativ ridicat” al combustibililor. Lipsa indicatoarelor si a placutelor de informare este si ea semnalata, vizitatorii fiind sfatuiti sa-si procure din timp harti cat mai detaliate.

Prioritara, reabilitarea infrastructurii De altfel, starea precara a infrastructurii rutiere a fost remarcata chiar si de catre Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti, al carui mesaj a fost centrat practic pe doua directii: nevoia urgenta de dezvoltare a infrastructurii de transport si de dezvoltare durabila, pe baza unui plan bine pus la punct. „Exista foarte multe lucruri care merita vazute in Romania, unde se gasesc unele dintre cele mai frumoase peisaje din Europa. Sunt foarte multi oameni care apreciaza frumoasele partii de schi din Romania, dar de la oricare aeroport iti ia cel putin 10 ore sa ajungi acolo”, a declarat oficialul guvernului american la resedinta sa de pe Kiseleff.

El a apreciat si potentialul turismului romanesc, ca sector al economiei care poate genera crestere economica si foarte multe locuri de munca, cu o conditie esentiala: dezvoltarea infrastructurii de transport. „Degeaba exista aceste locuri frumoase daca se ajunge foarte greu la ele. Subliniez cu orice ocazie nevoia de infrastructura solida, de drumuri bune. (…) Am spus de multe ori guvernului ca Romania are nevoie de o infrastructura, de drumuri pe care sa se poata ajunge in timp scurt in orasele tarii. Guvernul imi spune ca nu are bani, iar eu le-am spus – nu stiti cati bani pierdeti din cauza ca nu aveti aceasta infrastructura”, a aratat Taubman.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *