Romania n-a contestat!

  0
  448

  Comisia Europeana nu a aflat despre procesul impotriva reducerii emisiilor

  Comisia Europeana a anuntat ca nu a primit nici o notificare oficiala prin care sa fie anuntata ca Romania ar fi intentat un proces la Curtea Europeana de Justitie, cu privire la decizia Comisiei de a scadea cotele de alocare a emisiilor de CO2, informeaza Dow Jones.

  Informatia a fost confirmata si de Barbara Helferich, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas. „Exista, in prezent, sapte state – Cehia, Polonia, Slovacia, Letonia, Estonia, Lituania si Ungaria – care au intentat actiuni la CEJ impotriva CE pentru aceeasi problema a alocarii cotelor de emisii a gazelor cu efect de sera, dar nu exista nici o notificare care sa indice Romania ca fiind printre ele”, a declarat purtatoarea de cuvant, citata de Mediafax.

  „NU E TREABA NOASTRA”. Seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea, a declarat pentru Rompres ca Bucurestiul nu avea obligatia sa anunte Comisia Europeana in legatura cu actiunea intentata impotriva executivului comunitar la Curtea Europeana de Justitie. „Ca in orice alt proces, Tribunalul de prima instanta ne-a trimis noua confirmarea ca s-a primit actiunea si a notificat si Comisia. Nu exista nici o obligatie prin Tratat de a anunta Comisia ca avem de gand sa initiem o astfel de actiune”, a explicat Ciocanea. El a mai mentionat ca Romania a primit confirmarea inregistrarii actiunii la cateva zile dupa ce a trimis, la 21 decembrie, la CEJ plangerea impotriva Comisiei Europene, dar ca nu s-a fixat deocamdata un termen la care se va judeca, acest lucru urmand a fi stabilit in lunile urmatoare. „Poate sa dureze si pana la un an pana la solutionarea unui astfel de caz”, a adaugat seful DAE. Ciocanea a mai spus ca departamentul pe care il conduce a trimis documentatia necesara si Reprezentantei Romaniei la UE, astfel incat aceasta sa poata oferi lamuriri, in cazul in care Comisia Europeana le va solicita. „Deocamdata, in mod oficial, Comisia nu s-a interesat la Reprezentanta in legatura cu acest caz”, a mai precizat Ciocanea. Romania solicita anularea deciziei CE de a reduce cu 20% cotele de emisii de CO2, deoarece „decizia nu este sustenabila” si ar putea afecta, prin cresterea costurilor, investitiile de mediu pe care producatorii industriali sunt obligati sa le efectueze, a declarat si ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi. „Cel mai mult va avea de suferit industria energetica, unde costurile vor creste simtitor. Va avea de suferit si industria cimentului, a sticlei si a hartiei. Ne temem ca producatorii privati vor lua decizia de a-si muta capacitatile industriale in afara Romaniei, deoarece piete ca Ucraina ar deveni mai atractive”, a subliniat Korodi, intr-o declaratie acordata Rompres.

  REDUCERE DE 20 DE PROCENTE. Comisia Europeana a aprobat in octombrie pentru Romania o cota de 75,9 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pentru intervalul 2008-2012, mai putin cu 20,7% fata de solicitarea Bucurestiului. In cazul Bulgariei, reducerea a fost de 34,7%. Tot atunci au fost aprobate si modificarile la planul national de alocare al Germaniei, finalizandu-se astfel procesul la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE. „Deciziile de astazi incununeaza procesul de evaluare a planurilor nationale de alocare corespunzatoare celei de-a doua perioade din cadrul schemei. In acest moment, am stabilit plafonul european pentru perioada cuprinsa intre 2008 si 2012 la 2,08 miliarde de tone de emisii anual, ceea ce reprezinta o scadere cu 10% a numarului de certificate de emisii alocate in prima perioada. Astfel, am reusit sa garantam o piata solida de comercializare a certificatelor de emisii si reduceri reale ale emisiilor, care vor reprezenta o contributie importanta pentru indeplinirea obiectivului de la Kyoto”, a precizat la vremea respectiva comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

  Decizia Comisiei Europene
  Potrivit lui Adrian Ciocanea hotararile Comisiei Europene se bazeaza pe analiza planurilor nationale de alocare de certificate de emisii de dioxid de carbon propuse de cele doua tari pentru 2007 si pentru perioada 2008-2012, in cadrul schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera a UE. Planurile nationale de alocare stabilesc pentru fiecare stat membru „plafonul” sau limita din cantitatea totala de CO2 pe care instalatiile care intra sub incidenta schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera le pot emite, precizand numarul exact de certificate de emisii pe care le primeste fiecare dintre acestea. In calitate de stat membru al UE, Romania a avut obligatia intocmirii unui plan de alocare pentru 2007, ultimul an din cadrul primei perioade de comercializare, in plus fata de planul corespunzator celei de-a doua perioade de comercializare. Criteriile de evaluare urmaresc, printre altele, sa garanteze ca planurile de alocare sunt compatibile cu posibilitatea indeplinirii de catre UE si statele membre a angajamentelor asumate la Kyoto, datele, verificate de un organism independent, cu privire la cantitatea de emisii inregistrate in rapoartele anuale ale Comisiei asupra progreselor inregistrate.

  Sursa: Jurnalul

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.