Scandal – Ursul polar, specie inca nepericlitata

Decizia privind trecerea ursului polar pe lista speciilor amenintate cu disparitia a fost amanata.

Autoritatile americane au anuntat ca vor avea nevoie de mai multe saptamani pentru a decide daca ursii polari trebuie inclusi pe lista speciilor pe cale de disparitie din cauza incalzirii globale.

Termenul-limita pentru luarea deciziei urma sa expire astazi, insa Departamentul american pentru Peste si Viata Salbatica a anuntat ca decizia va fi luata in cursul lunii februarie. In cazul in care ursii polari vor fi trecuti pe lista speciilor amenintate cu disparitia, s-ar inregistra o premiera, pentru ca pana in prezent autoritatile americane nu au luat niciodata o astfel de decizie motivata de factori de clima.

Organizatiile ecologiste si de mediu care au inaintat petitia prin care se solicita protejarea ursilor polari au anuntat ca se vor adresa instantei pentru a se asigura ca aceasta decizie va fi luata in cel mai scurt timp. Trecerea ursilor polari pe lista animalelor amenintate cu disparitia contravine intereselor unor mari companii care exploateaza zacaminte de petrol si gaze naturale in regiuni din Alaska, unde traiesc aceste animale, aceste companii urmand sa-si opreasca exploatarile. In luna septembrie, US Geological Survey a dat publicitatii un raport in care se preciza ca doua treimi din populatia globala de ursi polari, inclusiv intreaga populatie din Alaska, va disparea pana in 2050 din cauza topirii banchizelor polare.

Sursa: Jurnalul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *