Romania: o placere la cort, bataie de cap in rulota

ALTERNATIVA ECO. Cei care prefera campingul pot alege una dintre cele 47 de zone omologate. In cazul rulotelor, doar 11 se ridica la standarde internationale.
camping
Romania este raiul amatorilor de excursii cu cortul in mijlocul naturii, spun iubitorii acestui gen de turism. Asta, in cazul in care turistii opteaza pentru deplasarile cu rucsacul in spinare pe munte si folosesc mijloacele de transport in comun. Masinile ar trebui sa ramana acasa, in conditiile in care infrastructura este deficitara, iar locurile de parcare sigure sunt greu de gasit.

Iubitorii de natura se feresc de campinguri

Vacanta cu cortul are, de altfel, un mare avantaj: este cat se poate de ieftina si ofera o portie sanatoasa de aventura si de aer curat. Excursionistii pot campa aproape oriunde le place, daca locul nu este insemnat drept proprietate privata. Sunt insa cateva lucruri la care trebuie sa fie atenti. De exemplu, zona de campare trebuie sa nu fie inundabila si nici sa nu existe pericolul pravalirii de pietris. Este de preferat ca in apropiere sa se afle o sursa de apa, lemne de foc si eventual alte corturi – pentru siguranta.

Cei care prefera campingurile organizate pot alege unul dintre cele 47 de locuri de campare autorizate de reprezentantii Ministerului Turismului. Putine dintre acestea indeplinesc conditiile necesare de confort.

Mii de straini vin in Romania special pentru a face excursii pe munte, in mijlocul naturii, explica Radu Zaharie, directorul agentiei Inter Pares. „Romania ofera marele avantaj de comuniune cu natura. Daca turistii vor sa aiba parte de liniste, le recomandam sa mearga pe munte si sa evite campingurile sau aglomerarile de gratare de pe marginea soselelor”, afirma Zaharie.

Rulotele, un confort mai costisitor

Pasionatii de calatorii cu rulotele au parte de o multime de batai de cap – cele mai multe campinguri sunt slab dotate si neingrijite, iar zonele in care acestia au parte de toate cele necesare aproape ca pot fi numarate pe degete.

„Exista foarte putine campinguri care se ridica la standarde internationale si dispun de facilitati de campare pentru rulote”, este de parere Octavian Archip, directorul agentiei RIT International, care organizeaza astfel de excursii cu turisti straini. Potrivit aces tuia, rulotele au nevoie de un spatiu generos, unde sa dispuna de energie
electrica, apa, dusuri si toalete si, in plus, fose pentru deversarea toaletelor chimice. O alta problema o reprezinta infrastructura si locurile de parcare atat din orase, cat si din apropierea obiectivelor turistice.

Vacanta in aer liber este, din punct de vedere al pretului, accesibila tuturor: camparea unui cort pleaca de la 13 lei pe zi, pentru o persoana, in zona Bran, si ajunge la sase euro in Bucovina. Rulotele vor plati cam 65 de lei, pentru doua persoane, in apropierea Castelului Bran.

Pe litoral, preturile sunt ceva mai mici. In Navodari, de exemplu, in aceasta perioada, cei cazati la cort platesc 9 lei/persoana si 6 lei pentru masini, in timp ce parcarea rulotelor ii va costa pe proprietari
15 lei. Conectarea la electricitate costa inca 15 lei. Vara, tarifele se schimba putin – turistii din cort vor plati un tarif aproape dublu.

* Bacau – Camperland (Darmanesti)
* Brasov – Darste
* Brasov – Camping Vampire (Bran)
* Bucuresti – Casa Alba
* Cluj – Eldorado (Gilau)
* Constanta – Camping S (Navodari)
* Sibiu – De Oude Wilg
* Mures – Vila Franka (Sighisoara)
* Mures – Vaskert (Sovata)
* Suceava – Popas Bucovina (Sucevita)
* Timis – Camping International (Timisoara)

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *