Lupta cu morile de vant

Iubitorii muntelui din vestul tarii nu sunt de acord cu montarea elicelor eoliene pe Muntele Tarcu.
eoliene
Reuniti in Coalitia civica pentru Parcul Tarcu – Muntele Mic, timisorenii au lansat un „SOS Banatul montan” si cer autoritatilor sa renunte la ideea de a produce energie ecologica pe munte, deoarece acest demers va distruge definitiv habitatul natural intr-o zona unica.

Panica in randul montaniarzilor s-a instalat dupa ce in luna martie s-a facut publica asocierea dintre CJ Caras Severin si o firma
privata pentru proiectul „Parc Eolian Muntele Mic”, care vizeaza producerea energiei electrice din surse regenerabile, pe platoul alpin al muntelui, la cota 1.800 de metri, prin intermediul a 16 centrale eoliene. Aceste instalatii, sustin reprezentantii grupului timisorean de actiune civica, nu tin cont de statutul acestei regiuni.

Zona Banatului Montan, cu parcul natural Tarcu – Muntele Mic, este cel mai reprezentativ obiectiv turistic din vestul tarii. Saptamanal sute de timisoreni migreaza in zona considerata o adevarata oaza de liniste si relaxare, unde natura este, inca, nealterata.

Sprijin pentru salvarea zonei

Colitia pentru Parcul Tarcu – Muntele Mic, care-i are ca membri fondatori pe arhitectul Octavian Topai, alpinistul Cornel Galescu, omul de afaceri Doru Domuta, jurnalistul Marius Pentelescu si scriitorul Daniel Vighi (presedintele Atelierului Civic Ariergarda), solicita sprijin pentru salvarea zonei.

„Am aflat ca in Banatul Montan s-a decis instalarea barbara a unor moristi eoliene care vor ditruge habitatul ecologic, vor betona frumusetea muntelui si-i vor urati pentru totdeauna frumusetea sa de la inceputurile lumii. Muntele Mic are nevoie de sprijinul nostru ca sa-l putem lasa si generatiilor viitoare linistit si arhaic, cu maiestuoasele lui culmi si pajisti alpine, cu ritmurile sale de viata eterne, cu fumul de la stane si mireasma ierbii, a brazilor, a talangilor, a cailor care pasc nestingheriti pe Tarcu in ritmuri de viata seculara. Poezia, literatura, turismul cultural, viata sanatoasa toate se regasesc aici, in Parcul Tarcu-Muntele Mic care este in pericol”, face apel scriitorul timisorean Daniel Vighi, unul dintre cei implicati.

Alpinistul Cornel Galescu explica faptul ca montarea eolienelor este un abuz, din momentt ce Muntele Mic e protejat la nivel european, fiind declarat sit „Natura 2000”. „Niciunde in lume pe unde am umblat nu am vazut vreun parc eolian in statiunile montane. Fara a tine cont de impactul vizual, amplasarea acestuia va distruge arealul catorva specii rare si va schimba habitatul pasarilor si animalelor”, a declarat alpinistul.

Arhitectul Octavian Topai ne-a declarat ca va contesta in curand studiul asupra impactului de mediu existent al Agentia pentru Protectia Mediului caras Severin, pentru ca nu este corect realizat.

„Am numai intentii bune”

Dinu Buliga, administratorul Wind Energy, compania acuzata ca altereaza muntele, se apara spunand ca eolienele sale nici macar nu se vor vedea din statiune, si nu se vor gasi pe niciuna dintre partiile de schi.

„Am numai intentii bune, eolienele nu le punem in statiunea Muntele Mic, ci departe, nici macar nu se vor vedea. In plus, trebuie sa stie toata lumea, ca am primit acord definitiv de mediu pentru construirea celor 16 eoliene”, ne-a declarat Dinu Buliga.

Potrivit omului de afaceri, care luna viitoare va incepe montarea altor eoliene in zona Orsova, valoarea proiectului de pe Muntele Mic se ridica la 25 de milioane de euro, iar eolienele vor fi amplasate pe rand, incepand din vara aceasta pana in 2011.

Sursa: Evenimentul Zilei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *