Peste 90% dintre ouale comercializate in Romania contin hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatate. Inainte de a merge la cumpa-raturi pentru Pasti, invatati sa deosebiti ouale de slaba calitate de cele sanatoase.
In Romania, aproape toate ouale comercia-lizate provin de la gaini crescute in baterii, pe o suprafata mai mica decat o coala de hartie si hranite cu furaje chimizate. Potrivit prof. doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, aceste oua contin hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatate. Tocmai din acest motiv, Uniunea Europeana a propus ca din 2012 ele sa fie retrase de pe piata.
DESCIFRATI CODUL!
Avem si optiuni mai sanatoase, iar pentru a deosebi ouale de slaba calitate de cele sanatoase nu trebuie decat sa interpretati cifrele inscriptionate pe ele. Astfel, pe langa termenul de garantie, oul este inscriptionat si cu un cod de cifre (uneori mai putin lizibil), pe care nu ar trebui sa il trecem cu vederea, pentru ca el ofera informatii foarte importante cu privire la calitatea produsului.
Exista patru categorii de oua care, potrivit reglementarilor UE, pot fi comercializate. Aceasta clasificate se face in functie de modalitatea de crestere a pasarilor de la care provin ouale, iar marcarea respecta standardele europene.
Astfel, prima cifra a codului precizeaza calitatea oului, iar urmatoarele cifre reprezinta codul de producator. Concret: ouale marcate cu cifra 3 provin de la gaini crescute in baterii si reprezinta, din pacate, peste 90% dintre ouale comercializate in Romania.
Ouale care provin de la gaini crescute pe sol sunt marcate cu cifra 1, cele de la pasarile dezvoltate in aer liber cu cifra 2, iar cele ecologice – cu 0. Acestea din urma sunt cele mai sanatoase, subliniaza profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Dar si pretul oualor ecologice este mai mare. In supermarketurile din tara noastra se gasesc de obicei doar oua de baterie si ecologice. In tara noastra, productia de oua de la gaini crescute pe sol este foarte scazuta.
PROTECTIA ANIMALELOR
Mai multe lanturi de supermarketuri din Eu-ro-pa au renuntat deja la ouale provenite de la gaini crescute in baterii in favoarea celor de la gaini crescute pe sol. Aceasta schimbare vine si ca ur-mare a presiunilor exercitate de organi-zatiile pentru protectia animalelor, care mili-teaza de mai multi ani pentru modificarea con-ditiilor de crestere a gainilor. Aceste organizatii sustin ca tratamentul la care sunt supuse gainile este de doua ori condamnabil: agreseaza pasarile si re-prezinta un atentat la sanatatea consumatorilor.
Sursa: Jurnalul National